Всички сме чували забележителната реплика за футбола, живота и смъртта, с която е известен един от най-ярките мениджъри на Ливърпул – Бил Шенкли. Думите му не биха могли да бъдат по на място преди днешния сблъсък между любимия му тим и Челси, с който ще бъде дадено начало на 11-ия кръг във Висшата лига.

Ако погледнем през призмата на миналия сезон, днес от 14,45 часа на „Стамфорд Бридж“ излиза шампионът срещу един от най-ранно свелите глава претенденти за трофея. Ако използваме сегашният вид на класирането в Премиърлийг, 15-ият посреща 9-ия с идеята да го настигне по точки. Ако се позовем на историята, на терена сили ще премерят последния английски тим, завоювал титлата от Шампионската лига, срещу най-гордият боец на това поприще, донесло цели 5 триумфа и оставило за вечни времена копие на трофея в клубната витрина.

Има още много отправни точки, които придават нови и нови щрихи на този сблъсък. И въпреки това, която и от тях да вземем, няма как да измести централната тема – треньорският дуел между Жозе Моуриньо и Юрген Клоп. Двама специалисти, чийто кариери се водят изцяло от максимата, че футболът не е игра на живот и смърт, е много повече от това.

През миналия сезон шампионатните двубои донесоха две равенства по 1:1, ала днес едва ли някоя от страните ще се задоволи с подобна развръзка. Напрежението върху Моуриньо расте с всеки изминал ден, в който тимът като че ли още повече подчертава разликата с миналогодишната си шампионска кампания. Отпадането от Стоук Сити в турнира за Купата на Лигата - дошло след загуба от Уест Хем с 1:2 през миналия уикенд - само усили слуховете за надвисналото уволнение над Специалния, който не спира да повтаря, че това е най-лошият му сезон в цялата кариера.

Ливърпул от друга страна все още преследва своята първа победа във Висшата лига при Юрген Клоп. Нормалния, както треньорът сам се нарече при първата си поява пред медиите на Острова, пребори Борнемут с 1:0 и си гарантира четвъртфинал за Купата на Лигата срещу Саутхемптън. Преди това обаче в три поредни мача във всички турнири отборът му инкасира само равенства. Той получи добри новини преди сблъсъка относно своя основен нападател Кристиан Бентеке. Белгиецът е здрав и ще може да участва в мача, макар до скоро да се оплакваше от мускулна травма.

В последните си 15 мача далеч у дома Ливърпул записа 9 сухи мрежи или иначе казано в 60 процента от случаите, но със сигурност, за да си тръгне с нещо повече от „Стамфорд Бридж“, Клоп ще трябва да се концентрира повече върху атаката, а това е опасно срещу отбор като Челси. Еден Азар ще бъде на линия заедно с Сеск Фабрегас, а Педро и Диего Коста ще минават късни фитнес тестове, за да се види могат ли да играят. Ако двамата не се справят, варианти за заместници не липсват, като Уилиан и Лоик Реми най-вероятно ще попаднат сред титулярите.

Зрелището в Лондон обещава да бъде пълно, а вие не пропускайте и секунда от него в ефира на телевизия Diema Sport 2 и чрез платформата Gong Play.