Словесната война между Жозе Моуриньо и Арсен Венгер на моменти е по-интересна от битката между отборите им на терена.

Двамата не веднъж са се изказвали пиперливо един за друг и откровено не могат да се понасят.

Въпреки, че Моуриньо взема превес в мачовете, на думи Венгер не му отстъпва по нищо.

Нека видим какви реплики са си разменили двамата във времето, от първия сезон на Моуриньо във Висшата лига като наставник на Челси досега.

"Не мисля, че точно този Челси пуска повече ангийски играчи от нас. Кой футболист е продукт на школата им? Само един - Джон Тери.", думи на Венгер от 2005 г. в отговор на критики, че целият отбор на Арсенал е съставен от чужденци.


Малко след това, Венгер изрази съмнения и относно тактическия план на Челси.

"Знам, че живеем в свят, в който има победители и победени, но щом спортът започна да окуражава отбори, които отказват да поемат инициативата, футболът е в опасност.". каза той.
Моуриньо не се впечатли особено и отговори: "Венгер има истински проблем с нас, и мисля, че той е воайор. Той обича да гледа другите хора. Има хора, които вкъщи имат голям телескоп и наблюдават какво се случва в останалите семейства. Той е един от тях - това е болест. Той говори, говори, говори само за Челси."

Французинът се засегна от това изказване и продължи словесната битка.

"Той няма общо с реалността. Държи се неуважително. Когато дадеш успехи на глупави хора, те ги правят още по-глупави, а не по-интелигентни.", продължи Венгер.

Моуриньо обаче отново погледна на нещата с насмешка.

"На "Стамфорд Бридж" имаме архив с цитати от г-н Венгер по адрес на Челси от последните 12 месеца. И не, архивът не е 5 страници, а 120 страници", отново се пошегува Специалния.

Когато Моу напусна Челси през 2007 година, съперничеството намаля, но все пак не изчезна и двамата отново намираха начин да се спречкат.

"Англичаните много обичат статистиката", каза Жозе през 2008 г водейки Реал Мадрид. А знаят ли, че Венгер има само 50% победи в Англия? Вместо да коментира Реал Мадрид, нека г-н Венгер разкаже как загуби с 0:2 в Шампионската лига. Историята за "неопитните млади играчи" вече остарява. Саня, Клиши, Фабрегас, Сонг, Насри, Ван Перси и Аршавин вече не са деца. Те са топ играчи.", заяде се отново Моуриньо след поредните коментари на Арсен.

Специалния се завърна във Висшата лига и отново пое Челси, а наставникът на Арсенал не пропусна момента да рзкритикува решението му да продаде Хуан Мата на противника Манчестър Юнайтед.

"Венгер се оплаква, което е нормално за него. Той винаги го прави. По принцип, би трябвало да е щастлив, че Челси се продал играч като Мата, но просто това е неговата природа.", отговори за проеден път.

През февруари 2014 година Венгер заяви, че съперниците за титлата се опитват да омаловажат амбициите и способностите на отбора му, защото ги е страх да не се провалят.
Отговорът на Моуриньо бе запомнящ се монолог: "Страхувам ли се от провал? Той е специалистът по провалите. Аз не съм. И ако предположим, че той е прав и се страхувам от провала, то е защото не ми се случва често. Може и да е прав. Не съм свикнал да губя. Реално, той е специалистът в това. Осем години без никакъв трофей? Това е провал!"

След години на размяна на реплики, съперничеството се прояви и физически през октомври 2014 година. Тогава Венгер избута Моуриньо по време на спор на тъчлинията на "Стамфорд Бридж".

"Като премислих, може би не трябваше да реагирам изобщо, каза Венгер. Това не е начинът по-който трябва да се държа на терена. Провокира ли ме Моуриньо? Аз така го почувствах.", разказа френският специалист след мача.

Миналата година Венгер разкритикува главния съдия Майк Дийн след лондонското дерби и остана безнаказан от футболнта асоциация на Англия.
"В тази страна, само един мениджър не е под напрежение. Всеки друг е. Той може да говори за съдиите преди и след мача. Може да блъска хората, да мрънка, да плаче сутрин, следобед и нищо да не се случи. Да не постига нищо и да запази работата си.", оплака се Моу.

Разпитван за слабото представяне на Челси през сезон 2015/16 той отново подхвана французина.

"Има треньори, които не са печелили нищо от 10 години, а моята последна титла е от миналата година. Ако аз имам да доказвам нещо, представете си другите. Целта не е да завърша на 4-о място."

Арсен намери повод да се заяде със Специалния дори, когато той пое Манчестър Юнайтед. Той изказа неодобрение към рекордната покупка на тима Пол Погба.

Но Моу отново не му остана длъжен: "Тези, които критикуват това наше решение, никога не са имали този проблем. За да си изправен пред това, трябва да бъдеш топ отбор."

В събота предстои нова битка между двамата. Юнайтед посреща Арсенал на "Олд Трафорд" в дербито на кръга. 

Срещата можете да наблюдавате на живо на 19 ноември от 14:30 в Gong.bg, GONG PLAY и DIEMA SPORT 2.