Манчестър Юнайтед постигна изключително сладка победа над Ливърпул с минималното 1:0 насред „Анфийлд” в първото от дербитата от 17-я кръг във Висшата лига днес.

В герой за своя тим се превърна Карлос Тевес, който донесе трите точки за своя тим в 43-та минута.

През първата част домакините имаха повече възможности за гол, но не успяха да реализират нито една от тях. Юнайтед от своя страна не показа пълния си потенциал, но при първото си по сериозно положение успя да разпечата противниковата врата.

В 22-та минута съдията спести чист жълт картон на капитана на „червените” Стивън Джерард за изключително груб фаул срещу Андерсон

В 27-та минута момчетата на Рафа Бенитес изпуснаха може би най-чистото си положение от началото на срещата. След изпълнение от Джерард на ъглов удар отдясно на вратата на Едвин ван дер Саар, топката бе изчистена лошо, тя попадна в краката на Хари Кюъл, който нанесе хубав удар към врата, но Андерсон изчисти топката от голлинията, при добавката с глава, Торес я прати в аут.

Към края на първото полувреме момчетата на сър Алекс Фъргюсън започнаха да играя малко припряно, като дори специалистът ги призоваваше да се успокоят и да разкрият истинския си потенциал.

В 43-та минута тези съвети дадоха своя резултат и звездата и гения на „червените дяволи” изгряха. Райън Гигс изпълни корнер, късо изпълнение към Рууни, който от границата на наказателното поле отправи плътен удар, който попадна в краката на Тевес, а той отклони във вратата на Рейна. Дуото Рууни-Тевес блесна за пореден път от началото на сезона, а това бе и първо попадение за аржентинеца на чужд терен, откакто се присъедини към английските шампиони.

Втората част на мача започна с лек превес за домакините, но английските шампиони хладнокръвно се отбраняваха. На няколко пъти момчетата на Рафа Бенитес имаха възможност да достигнат до нещо повече пред вратата на ван дер Саар. В 60-та минута за нарушение на Оуен Харгрийвс срещу Джерард фронтално срещу вратата на Юнайтед Рийзе имаше възможност да изпълни пряк свободен удар, но прати топката право стената пред себе си.

Нервите на момчетата на Бенитес започнаха да изпускат заради резултата като най-видно бе това при избухванията от страна на Масчерано. Съдията дори на няколко пъти му спести втори жълт картон заради липса на сдържаност.

В 66-та минута испанският специалист предприе и първата си смяна – Бабел влезе на мястото на Кюъл.

Сър Алекс Фъргюсън също изрази гнева си по адрес на съдията, след като не бе доволен от едно негово отсъждане в 69-та минута, когато не свири фаул в полза Кристиано, който се откъсваше сам срещу вратата на Рейна, но бе свален на земята малко след централната линия от състезател на Ливърпул.

Втората смяна за домакините бе в 73-та минута – Крауч влезе на мястото на Каут.

В 76-та минута Бабел отправи страховит удар към Ван дер Саар, топката мина близо до гредата на опразнения ъгъл на стража.

В следващите две минути запазената марка Рууни-Роналдо сработи невероятно и създаде две отлични положения, но английският национал не успя да удвои преднината за шампионите.

В 83-та минута Майкъл Карик влезе на мястото на голмайстора Тевес.

Последните десет минути натискът на домакините бе осезаем, а Юнайтед разчиташе само на контраатаки. Много добро решение на Бенитес бе включването на Бабел, който раздвижи изключително много атаката на „червените”.

В 86-та минута Роналдо имаше отличен шанс да реши всичко в този мач, но не успя да вкара. Крауч също изпусна добра възможност да се разпише в 90-та минута.

В 92-та минута Ливърпул имаше отлична възможност да изравни резултата. Джерард трябваше да изпълни пряк свободен удар фронтално срещу вратата на гостите, но прати топката над напречната греда.

Още преди последния съдийски сигнал разочаровани от развоя на срещата, феновете на Ливърпул започнаха да напускат местата си, предвкусвайки горчивото поражение – и с право – последният съдийски сигнал на „Анфийлд” дойде при 1:0 за Манчестър Юнайтед.

С тази победа момчетата на сър Алекс Фъргюсън излязоха начело в класирането на Висшата лига, с две точки пред Арсенал, който се изправя по-късно срещу Челси.

Съставите:

Ливърпул: Рейна, Арбелоа, Хюпия, Карагър, Рийзе, Бенаюн, Джерард, Масчерано, Кюъл, Торес, Каут

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Браун, Фърдинанд, Видич, Евра, Роналдо, Харгрийвс, Андерсон, Гигс, Рууни, Тевес