Селекционерът на Англия Рой Ходжсън успя да разбуни духовете на Острова, въпреки че класира тима за световните футболни финали в Бразилия. Специалистът разказал виц на полувремето на мача с Полша (2:0), който обаче бе определен като неуместен, заради наличието на главен герой в него – маймуна.

По време на разбора, Рой Ходжсън решил да разведри малко обстановката в съблекалнята, като свали напрежението с шега. Вицът обаче изглежда е засегнал Андрос Таузенд, заради указанията за пасовете, който треньорът направил преди това.

Английският таблоид „Сън“ успя да се добере до въпросния виц и да го разкаже на своите читатели:

От НАСА най-после решили да изпратят човек в капсула, след като досега в мисиите били включвани само маймуни. И така, изстреляли в космоса заедно маймуна и астронавт.

По интеркома в капсулата се чуло: „Маймуно, запали двигателите.“

Малко по-късно: „Маймуно, провери подаването на горивото.“

След това: „Маймуно, провери системите за подпомагане живота на човека.“

Астронавтът се обърнал към НАСА: „Кога ще мога и аз да свърша нещо?“

От НАСА: „След 15 минути трябва да се нахрани маймуната.“

Именно тази шега е засегнала част от играчите на националния тим на Англия, още повече, че през последните години на Острова се опитват да изкоренят расизма от футбола по всевъзможни начини.

Наставникът е опитал да обясни на десния бек Крис Смолинг, че иска да играе по-често с Андрос Таузенд. Опитът му да разведри обстановката, като обрисува ситуацията с шега, предизвика нова полемика за расизма на Острова.