Шотландският национал Гари О’Конър бе разкрит като футболистът от Премиършип, който е дал положителна проба за употреба на кокаин. Тестът на играча е бил направен през октомври 2009 г., когато О’Конър е играл в отбора на Бирмингам.

Шотландският футболист е получил двумесечно наказание за лишаване от състезателни права от Футболната асоциация - точно, когато е бил извън игра заради контузия.

След това той е бил преотстъпен под наем на Барнсли, където ръководството не било наясно с вредните навици на футболиста.

През това лято О’Конър се завърна в родния си клуб Хибърниън като свободен агент, а след това 28-годишният футболист бе арестуван в Единбург. Миналата сряда той се яви в местния съд по обвинение в притежание на кокаин и опит за бягство от полицията, но делото беше отложено.

Сред уличените в употреба на наркотици е и бившият нападател на Фулъм Елвис Хамънд, кариерата на който бе провалена, след като през септември 2003 г. в кръвта му бяха открити следи от кокаин и той бе дисквалифициран за 6 месеца.

Друг уличен е бившият халф на Крю Алекзандра Лойд Макгоуън, който в периода 2004-2005 на три пъти не успя да премине допинг-тестовете, както и бившият нападател на Рочдейл Лий Торп.

В снощното предаване се твърди, че ФА досега държи под секрет подробности за 43 подобни случаи. По юридически съображения имена не бяха съобщени, но става въпрос за играчи на Евертън, Нотингам Форест и Транмиър Роувърс.

Освен всичко, в периода 2007/2010 не са били направени 240 теста, тъй като футболистите не са се явили, въпреки че за такова неявяване могат да бъдат дисквалифицирани. Бяха разкрити и очевидни несъответствия във връзка с наказанията на играчите, уличени в употреба на наркотици.

Най-яркият пример е случаят с бившия нападател на Уест Хем и Англия Шон Нютън. През 2006 г. след финала за Купата на Англия срещу Мидълсбро той се провали на тестовете и бе дисквалифициран за 7 месеца, а съгласно правилата, ако пробата на играча е положителна в деня на мача, това води до автоматична дисквалификация за две години.

От шоуто разкриват, че имат официални документи, които показват, че трима бивши национали на Англия и една звезда от Шотландия са били разследвани заради подозрително високо ниво на тестостерон, открит в урината им.

В предаването стана ясно, че журналистите разполагат с доказателства за още 21 положителни проби на футболисти за кокаин от 2003 г. насам и повдигна въпроси защо раздадените наказания са били по-малки от предвидените.