Шалке направи много важна крачка към класиране за Шампионската лига през следващия сезон, след като в последен мач от 31-вия кръг на Бундеслигата победи Хамбургер ШФ с 4:1. Над всички в двубоя бе Клаас-Ян Хунтелаар, който се завърна в игра след 7 седмици пауза заради травма и се отчете „скромно“ с хеттрик и асистенция.

По този начин „кралскосините“ се възползваха от грешната стъпка на конкурента си за четвъртото място Айнтрахт Франкфурт, който направи 0:0 като гост на Майнц. Във временното класиране Шалке вече има 49 точки, с 3 повече от Айнтрахт. Хамбургер ШФ пък изпусна отлична възможност на свой ред да се включи в битката за място в Шампионска лига. Отборът остава осми с 44 точки.

Мачът в Гелзенкирхен започна отлично за гостите, които откриха резултата още в 5-а минута. След центриране от корнер, Вестерман игра с глава и отклони към Янсен, който на свой ред с глава вкара за 1:0.

Шалке обаче успя бързо да изравни. След само 5 минути гостите сбъркаха при изнасянето на топката, тя попадна в Хунтелаар, който я подаде към Бастос и бразилецът с удар от границата на наказателното поле с прецизен удар по земя в далечния ъгъл вкара за 1:1.

В 21-а минута отлична комбинация между Хунтелаар и Дракслер доведе до втори гол за „кралскосините“. Холандецът получи топката от тъч и с гръб я подаде към младия талант. Дракслер се пребори с Мансиен и върна към Хунтелаар, който само трябваше да чукне в опразнената врата за 2:1.

Интригата бе убита в 58-а минута, когато след центриране на Рафаел, Хунтелаар засече с глава и реализира втория си гол в мача.

В 66-а минута Хунтелаар оформи своя хеттрик. Дракслер центрира в наказателното поле, Адлер успя да избие, но само за да постави топката на главата на холандеца, за който не бе проблем да вкара за крайното 4:1.