Шотландските грандове Селтик и Глазгоу Рейнджърс трябва да платят 100 милиона паунда, за да се присъединят към Английската футболна лига, заяви Саймън Джордан - президентът на състезаващия се в Чемпиъншип тим на Кристъл Палас.

„Футболът върви напред. Това ще бъде нещо велико за шотландските клубове, но те трябва да си платят за тази привилегия. Моето предложение е двата отбора да платят 100 милиона паунда, които да бъдат покрити чрез техните приходи”, каза Джордан.

„Цените на акциите на Селтик и Рейнджърс ще нараснат много. Шотландската Висша лига не привлича зрители по целия свят, за разлика от Висшата лига на Англия”, добави босът на Кристъл Палас.

Преминаването на Селтик и Рейнджърс в Английската футболна лига може да се осъществи най-рано през 2013 година. Фил Гартсайд, президент на елитния английски Болтън, също е за включването на отборите от Глазгоу.

Зелено-белите и сините ще имат възможност да играят във Висшата лига на Англия при положение, че поне 14 клуба от Премиършип приемат предложението на Саймън Джордан и Фил Гартсайд. Освен това ще трябва съгласието на Английската футболна лига и на Футболната асоциация на страната.

Джордан и Гартсайд предлагат създаването на втора половина на английската Висша лига. Ако предложението бъде прието елитната дивизия на Англия ще бъде съставена от две групи по 18 отбора. Планът на двамата футболни ръководители е Селтик и Рейнджърс да бъдат във втората група, но да имат право да се класират за европейските клубни турнири.