Отборът на Саутхемптън успя да отстрани тима на Ипсуич от турнира за Купата на Англия, въпреки че имаше нужда от два мача за да го направи. В преиграване от третия кръг тимът от Висшата лига се наложи с минималното 1:0, но това бе достатъчно за класирането му напред. Единственият гол в срещата бе дело на Шейн лонг още през първото полувреме.

Цял мач за домакините от Ипсуич игра бившият полузащитник на Левски Кевин Бру.

Окрилени от препълнените трибуни на стадион „Поетман Роуд“, домакините се опитаха да упражнят натиск в началните моменти от мача и още в 5-ата минута стигнаха до добра ситуация, при която Стивън Хънт се разписа, но голът му бе правилно отменен заради засада.

Постепенно по-опитните футболисти на Саутхемптън изравниха играта и на свои ред започнаха да създават ситуации пред вратаря Бартош Биалковски. „Светците“ успяха да излязат напред в резултата в 19-ата минута след добра атака отдясно.

Натаниел Клайн се опита да намери Джеймс Уард-Праус пред наказателното поле на домакините, той пропусна топката, която бе изчистена от Люк Чембърс, който обаче я прати на крака на Шейн Лонг, а нападателя без забавяне с удар по диагонала отдясно я прати в мрежата за 1:0. Това бе първи гол за Лонг в турнира от две години.

Следващата по-интересна ситуация в мача дойде едва в 37-ата минута, когато домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар в опасна близост до вратата на Саутхемптън. Зад топката застана Макголдрик, който стреля в стената, а топката излезе в корнер. След изпълнението му домакините имаха претенции за дузпа за игра с ръка на защитник на „светците“, но те не бяха уважени от рефера Греъм Скот.

Макголдрик имаше още един шанс да се разпише, който дойде в продължението на първата част. Нападателят проби добре отдясно и вместо да потърси комбинация със свой съотборници, реши да стреля от малък ъгъл и прати топката покрай вратата.

През второто полувреме двата тима предложиха посредствен футбол и положенията пред двете врати почти липсваха.

В следващата фаза тимът на Саутхемптън ще срещнат Кристъл Палас. Двубоят ще се играе на 24 или 25 януари.  

В друг мач от този етап на турнира Брадфорд разби гостуващия Милуол с 4:0 и безпроблемно продължава в четвъртия кръг, където ще има почти непосилната задача срещу Челси на „Стамфорд Бридж“.