Президентът на Франция Никола Саркози ще посети Лондон от 26 до 28 март и ще обърне специално внимание на френската крепост в английската столица – ръководеният от сънародника му Арсен Венгер Арсенал.

Саркози ще се срещне с Венгер в тренировъчната база на тима и освен да се снима с френските национали Уилям Галас и Матьо Фламини, силният човек в Париж, ще обсъди с наставника важен социален проблем.

Докато във Франция често има напрежение между местните жители и формираните основно от цветнокожи емигранти малцинства, които в последните години прераснаха дори в размирици, в Арсенал изглежда има пълно разбирателство между различните раси и етноси.

Саркози, който е играл като аматьор на младини, е впечатлен от факта, че на Емирейтс има петима французи, 11 френскоговорящи и играчи от 16 различни националности и иска да разучи „Модела Арсенал” и да се опита да го приложи в управляваната от него страна.

Докато ситуацията изглежда за французите и чужденците в лондонския клуб изглежда розова, тя обаче не е изцяло такава за местните футболисти. Съпругата на Ашли Коул и популярна певица Черил Туийди разкри, че английският национал е напуснал Арсенал, тъй като не е имало „с кой да си каже две думи на английски”.