Мърсисайдското дерби между Ливърпул и Евертън за втори път през сезон 2014/2015 не излъчи победител. След като двата тима завършиха 1:1 по-рано през сезона, в 24-ия кръг точките отново бяха поделени, този път с 0:0. Мениджърът на „червените“ Брендън Роджърс пробва да изненада домакините с включването на младия Джордан Айби, за когото това бе втори мач във Висшата лига изобщо. Тъкмо 19-годишният играч беше най-близо да отбележи за своя тим, като нацели гредата преди почивката, а след нея Шеймъс Коулман можеше да се превърне в герой за „карамелите“, ако не беше блестящата изява на Симон Миньоле.

На „Гудисън Парк“ срещата не започна съвсем по вкуса на Ливърпул, който още в 16-ата минута извърши принудителна смяна и Лукас Лейва напусна контузен, за да се появи Джо Алън в игра.

Скоро след това гостите стигнаха до първия си добър шанс за гол. Рахийм Стърлинг направи мощен рейд отляво, след което пусна пас по тревата към далечната греда. Там Айби пробва да бутне кълбото в мрежата, но вратарят Жоел Роблес навреме го затвори.

Евертън имаше възможност да отвърне в 22-ата минута, когато Шеймъс Коулман си отвори коридор за центриране покрай Морено отдясно по атаката и завъртя кълбото към точката на дузпата. Там Емре Джан скочи твърде рано, ала намиращия се зад него Стивън Нейсмит бе прекалено изненадан, за да нанесе удар.

В 27-ата минута дойде и мигът на Айби, който уверено овладя пред наказателно поле, чукна си топката напред и шутира много силно от 22 метра. Роблес беше матиран, а кълбото отскочи от левия страничен стълб.

След паузата Ливърпул осъществи ранен натиск в търсене на гол и за три минути пропиля три възможнисти. Първо в 52-ата минута Фелипе Коутиньо поде контраатака, напредна в половината на противника и пусна към Стърлинг, който беше пред дъгата. Английският национал финтира Джон Стоунс с първото си докосване, ала от 16 метра стреля право в Роблес.

Секунди по-късно отново сходно взаимодействие между двамата изведе Стърлинг отново сам срещу стража, този път под остър ъгъл на около 6-7 метра от вратата. Крилото реши да не подава и стреля ниско, с което улесни Роблес и испанецът изби в корнер.

При последвалото центриране от ъгловото флагче Мамаду Сако свали с глава към Стивън Джерард, а капитанът нанесе точен удар със странична ножица. На няколко метра пред голлинията Нейсмит подложи глава, за да изчисти над гредата.

Заключителните минутки на срещата определено бяха за Евертън, който притисна опонента си и в 87-ата почти докосна победата. Шеймъс Коулмън нахлу остро отдясно в наказателното поле и нанесе много тежък изстрел към далечния горен ъгъл. Симон Миньоле следеше играта и се намеси с впечатляваща изява.

По този начин Ливърпул не можа да се възползва от грешната стъпка на Арсенал и заема 7-ото място с 39 точки, на 3 зад „топчиите“. Евертън от своя страна остава 12-и с 27 пункта, като е на 7 точки от зоната на изпадащите.