Ливърпул победи с 3:0 борещия се за оцеляването си в английския елит Нюкасъл в мача от 35-ия кръг във Висшата лига.

„Свраките” нямаха шанс да стигнат до нещо повече от загуба на „Анфийлд”, но за поражението им вина имат и реферите на срещата. Както първият гол за домакините в 22-та минута, дело на Йоси Бенаюн, така и третото попадение на Лукас в 87-та минута паднаха след изключително спорни ситуации, в които можеше спокойно да бъдат вдигнати засади. Вторият гол за „червените” бе дело на Дирк Каут в 28-та минута. 

Каръкът за гостите бе пълен, след като в 77-та минута останаха с човек по-малко на терена. Джоуи Бартън влезе безумно и безсмислено в краката на Алонсо при ъгловото флагче и получи директен червен картон. За втори път в кариерата си Бартън бе изгонен на „Анфийлд”.

Големият отсъстващ в състава на Рафа Бенитес бе Фернандо Торес, който не можа да вземе участие заради контузия. В стартовата единайсеторка обаче се завърна капитанът Стивън Джерард, който на няколко пъти през срещата отправи хубави далечни удари, но така и не успя да се разпише. Алан Шиърър пък остави Майкъл Оуен на пейката срещу бившия тим на нападателя. Острието се появи в игра в 81-та минута, но не успя да помогне на своите.

Първото попадение в срещата падна в 22-та минута. Каут се възползва от неубедителната намеса на отбраната на гостите, след което пусна към Бенаюн, а последният засече за 1:0. На повторенията обаче се видя, че израелецът се намира в положение на тънка засада. 

Шест минути по-късно падна и второто попадение за Ливърпул. След корнер в полза на домакините, бранителите на Нюкасъл допуснаха нова грешка, Каут успя да се измъкне от опеката си и с глава от упор простреля Харпър за 2:0. При този резултат завърши и първото полувреме на срещата.

В средата на втората част гостите останаха с 10 души на терена, а в 87-та минута „червените” стигнаха до класическия резултат, но отново след доста спорна ситуация, оставила съмнение за засада. За пореден път „свраките” се представиха колебливо в отбрана, Аурелио центрира от фаул, Лукас оставен непокрит вкара с глава за 3:0. Всички от противниковия лагер поискаха да бъде маркирана засада, но това не се случи.

Победата за домакините можеше да е още по-изразителна, след като те на няколко пъти нацелиха гредите както през първото, така и през второто полувреме. В крайна сметка Ливърпул се поздрави с ценния успех в борбата за титлата в Англия.

„Червените” са на второто място във временното класиране във Висшата лига, на три точки зад Манчестър Юнайтед, който има и мач по-малко. Ситуацията за Нюкасъл е черна, след като отборът е на 18-та позиция с 31 точки.