Настоящият носител на титлата в Шампионската лига Манчестър Юнайтед успя, макар и много трудно, да се класира за 1/2-финалите в тазгодишното издание на най-комерсиалния турнир. В реванша срещу Порто „червените дяволи” успяха да победят с 1:0 като гости и по този начин да се класират напред след общ резултат 3:2.

Със заслуга за успеха е и българската звезда на тима Димитър Бербатов. Берба отсъства от първия двубой между двата тима, завършил 2:2, заради контузия. В Португалия обаче той започна като титуляр и помогна на своя отбор да се класира сред четирите най-добри отбора в Шампионската лига. Бербатов остана на терена до 68-мата минута, когато бе заменен от Нани.

Двубоят на „Ещадио до Драгао” започна по план за Сър Алекс Фъргюсън, който нееднократно подчерта, че е важно неговият отбор да стартира мача с ранен гол. Това явно е подействало на футболистите на Юнайтед, след като още в 6-тата минута резултатът вече бе 1:0 за европейските и световни клубни шампиони.

Кристиано Роналдо хвърли в екстаз привържениците на „червените дяволи” по целия свят с невероятен гол. Той получи топката в близост до центъра на терена, напредна и с невероятен диагонален изстрел от над 25 метра вкара в горния десен ъгъл на вратата на Порто, като Елтон бе напълно безпомощен при този снаряд.

Голът явно поуспокои футболистите от Манчестър и постепенно домакините започнаха да диктуват темпото на игра.

В 21-вата минута изстрел на Алвеш мина много близо до вратата на Ван дер Сар, а малко след това холандецът спаси акробатичен изстрел на Лисандро Лопеш.

След половин час игра Райън Гигс можеше да удвои преднината на Юнайтед след центриране на Бербатов, но ударът му се оказа твърде слаб и не затрудни Елтон.

Минута по-късно домакините получиха нов неприятен удар, след като капитанът на тима Лучо Гонзалес напусна терена заради контузия и бе заменен от Мариано.

Сапунару и Бруно Алвеш изпуснаха добри положения за Порто в края на първото полувреме, а най-големият пропуск за първите 45 минути направи Неманя Видич. Райън Гигс центрира от корнер, топката бе отклонена с глава от Джон О’Шей и попадна на крака на сърбина, който от един метър стреля над вратата на Елтон.

Второто полувреме в Португалия започна със силен дъжд, който затрудни действията и на двата отбора. В 47-мата минута Рууни подаде към Бербатов отдясно, но ударът на българина бе спасен от стража на Порто.

В следващите минути двата отбора заложиха на играта в центъра на терена, като головите положения пред двете врати липсваха. След час игра удар от пряк свободен удар на Хълк затрудни Ван дер Сар, който все пак улови кълбото от втория опит.

Капитанът на България Бербатов се „загуби” по терена и логично бе заменен в 68-мата минута от португалеца Нани, който зае мястото на Рууни по лятото крило на атаката на Юнайтед. Англичанинът от своя страна се настани на върха на атаката на „червените дяволи”.

Тази промяна обаче не донесе успех на гостите, които постепенно бяха натиснати в собствената си половина. В 79-тата минута Роландо можеше да вкара скъпоценния гол за Порто след центриране от корнер и неразчетено излизане на Ван дер Сар. Ударът му с глава обаче излезе в аут.

5 минути преди края Мариано центрира отдясно към Лисандро, чийто удар попадна в ръцете на Ван дер Сар. Рио Фърдинанд пък спаси своя отбор в 89-тата минута, когато с глава попречи на Фариас да получи топката фронтално срещу вратата на Юнайтед. В следващата атака удар на Хълк излезе отляво на вратата на Ван дер Сар, като това се оказа последното опасно положение пред вратата на холандеца.

Така „червените дяволи” макар и трудно успяха да си осигурят място на полуфиналите в Шампионската лига, а с успеха срещу Порто си отмъстиха за загубата от португалския тим през 2004 година, когато Порто триумфира с трофея.

На полуфинала Манчестър Юнайтед ще срещне Арсенал в изцяло английски сблъсък. Първият мач е в Манчестър на 29 април, а реваншът е на 5 май в Лондон.

Порто: Елтон, Бруно Алвеш, Лучо (Мариано), Лисандро, Родригес (64’ Фариас), Хълк, Роландо, Раул Мейрелеш, Сапунару (80’ Коща), Фернандо, Сисоко

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Евра, Фърдинанд, Кристиано Роналдо, Андерсон (78’ Скоулс), Бербатов (68’ Нани), Рууни, Гигс, Видич, Карик, О’Шей

Голмайстори: 0:1 Кристиано Роналдо 6’

Съдия: Масимо Бусака

Стадион: „Ещадио до Драгао”