Русия победи Англия с 2:1 в най-интересната квалификация от група Е, два кръга преди края на цикъла за Евро 2008. Успехът на Сборная постави на карта участието на британците на шампионата на Стария континент догодина.

Англия все още е на две точки пред Русия, с 23 точки, но „братушките” имат мач по-малко, който почти сигурно ще доведе до крайната развръзка в група Е. Ако Русия победи Израел във въпросната среща, то момчетата на Гуус Хидинк ще са с 24 точки – една пред своите опоненти. В последния кръг Англия има тежко домакинство на Хърватия, докато Русия най-вероятно няма да има проблеми срещу Андора. Шансовете за „Трите лъва” ще се съхранят само при загуба или равенство на Русия в Израел.

Тогава всичко ще е в ръцете на Стив МакЛарън и компания – те трябва да победят лидера Хърватия – отбор, все още непобеден в квалификациите.

Двубоят на стадион „Лужники” бе точно толкова напрегнат и интересен, колкото и събитията по московските улици преди него. Англия стартира добре, но играта постепенно се изравни и стана равностойна.

Все пак гостите наложиха лек превес, който се увенча с брилянтно попадение на Уейн Рууни в 29-та минута. Нисичкият Майкъл Оуен надскочи висок защитник на Русия и свали топката на волето на Рууни, който от границата на наказателното поле безмилостно я запрати във вратата на домакините.

Англичаните излязоха явно поуспокоени след почивката, което обаче им изигра лоша шега. Стивън Джерард пропусна невероятна възможност да удвои преднината на „Трите лъва”, а веднага след това започна обратът. Основен „виновник” за това бе нападателят на Спартак Москва Роман Павлюченко.

Влезлият като резерва през второто полувреме голмайстор се разписа в 69-та минута от дузпа, отсъдена за нарушение на Уейн Рууни срещу Константин Журянов. Само четири минути по-късно отново той се разписа и взриви трибуните на препълнения „Лужники”.

Русия може да претендира и за неотсъдена дузпа още в 11-та минута. Тогава реферът Луис Медина Канталехо си замълча за едно нарушение на Джо Коул срещу Александър Кержаков.

Въпреки тройната смяна, която извърши Стив МакЛарън, за да промени развоя на събитията, неговите резерви Франк Лампард, Питър Крауч и Стюърт Даунинг не успяха да сътворят нищо сериозно пред вратата на Габулов. Русия имаше шанс и за трети гол, но Аршавин пропусна много изгодно положение.

Така Русия вече държи класирането си в свои ръце – две победи над Израел и Андора пращат Сборная на Европейско първенство.

В другия мач в група Е Македония победи като домакин аутсайдера Андора с 3 : 0. За домакините като титуляр започна футболистът на Левски Дарко Тасевски. В 84-тата минута пък на негово място влезе играча на Черноморец Ванчо Траянов. Съдийски наблюдател бе Борислав Александров.

Головете за македонците вкараха Илчо Наумовски, Гоце Седлоски и звездата Горан Пандев.

група Е

временно класиране:

Хърватия 10 8 2 0 25: 4 26

Англия 11 7 2 1 22: 4 23

Русия 10 5 3 1 14: 4 21

Израел 10 5 2 3 17:11 17

Македония 10 3 2 5 10:11 11

Естония 11 1 1 9 3:21 4

Андора 10 0 0 10 2:39 0