Руският бизнесмен със съмнително минало Борис Березовски загуби в лондонски съд дело срещу бившия си съдружник и собственик на Челси Роман Абрамович за 5 милиарда долара обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.

Процесът продължи от 3 октомври м.г. до 20 януари т.г. Березовски заявява, че е бил ощетен от условията за продажбата на своя дял от петролната компания "Сибнефт" на Абрамович през 2001 г.

Според него продажбата на акции за 1,3 милиарда долара е станала след заплахи и натиск, а неговият дял е бил много по-голям от тази сума.

"Стигнах до извода, че г-н Березовски е неубедителен и дълбоко ненадежден свидетел, който смята истината за променливо, гъвкаво понятие," заяви съдийката Елизабет Глостър, цитирана от Ройтерс. Докато тя четеше решението си по делото, Березовски седеше с безизразна физиономия в съдебната зала, в син костюм и бяла риза без вратовръзка.

Решението слага край на съдебна сага, една от най-скъпоструващите в историята, която започна през октомври миналата година. 66-годишният Березовски - руски олигарх, живеещ в изгнание в Лондон - тогава даде под съд собственика на футболния клуб Челси заради шантаж, злоупотреба с доверие и нарушение на договорни отношения. Той поиска обезщетение от Абрамович в размер на 3 милиарда паунда (4,7 милиарда долара), твърдейки, че Абрамович го е сплашвал с репресии от страна на Кремъл, за да го принуди да продаде акциите си в руската петролна компания "Сибнефт" през 1995 г. "по силно занижена цена".

Абрамович, който със своите 12,1 милиарда долара е на 68-мо място сред най-богатите мъже в света, отрича, че Березовски е имал дял в компанията и твърди, че просто е плащал на Березовски за политическа закрила, припомня Ройтерс.

Березовски освен това обвини Абрамович, че е продал на олигарха Олег Дерипаска пакета акции на компанията за производство на алуминий РУСАЛ. Това довело до намаляване на стойността на акциите на компанията, чиито собственик, по думите на Березовски, тогава бил самият той.

Лондонският съд днес отхвърли претенциите на Березовски и по двете части на делото, засягащи "Сибнефт" и РУСАЛ.

Березовски има право да подаде жалба, но това може да го обремени с допълнителна крупна сума освен похарчените по делото "десетки милиони долари," смятат местни коментатори, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"За Березовски този иск бе много важен, като се има предвид сегашното му материално състояние, свило се до няколкостотин милиона долара," отбеляза британската спътникова телевизия "Скай нюз".

Березовски - бивш математик и "властови брокер" по времето на президента Борис Елцин, изпадна в немилост при Владимир Путин и през 2001 г. потърси политическо убежище във Великобритания.

Руското правосъдие го обвинява в редица икономически престъпления, но Лондон отказва да го предаде.