Мениджърът на Съндърланд Рой Кийн направи изненадващо изявление, в което нападна „слабохарактерните” футболисти, които оставят техните съпруги и приятелки да взимат важни решения за кариерите им.

Бившият капитан на Манчестър Юнайтед заяви, че не е успял да привлече желаните от него играчи през лятото, само защото в града няма достатъчно модни бутици и шопинг центрове.

Крис Беърд, Дейвид Нъджент и Лейтън Бейнс пренебрегнаха Съндърланд, и Кийн не спести на нито един от тях своето язвително мнение.

„Ако някой не иска да дойде, за да играе в Съндърланд, тогава добре. Но когато не искат да дойдат в Съндърланд, защото техните съпруги искат да обикалят магазините из Лондон, тогава вече е тъжно.”

Излиянията на Кийн пред „Дейли Мейл” продължават: „Алчността винаги ще е част от играта, но този вариант, в който жените дърпат конците, ме тревожи и притеснява много. Може би не трябва, защото играчите, с които преговарям, са „меки” така или иначе. Може би просто не ставам за влачене по магазините. Футболът има една основна цел – да забавлява. И не трябва да живееш в Лондон или Манчестър, за да си щастлив. Не ти трябва да си заобиколен от скъпи бутици или лъскави коли – това е моята гледна точка.”

Според Кийн, младите футболисти имат друг приоритет. „Жена ти и нейните нови покупки, парите или футболът? За съжаление първото влияе все повече на играчите. Това е ясно – те не ти казват директно „Не”, но ръсят някакви глупости от рода: „Трябва да го обсъдя със съпругата ли и т.н…”. А не трябва да е точно така. Първо и най-вече те са футболисти.”

Кийн не спира дотук: „Всички искат да играят в Лондон. И това е разбираемо, когато става въпрос за големите клубове – Арсенал, Челси, Тотнъм. Но тези играчи просто искат да отиват там, за да са в Лондон. Това не е футболен ход, а напълно продиктуван от лайфстайл-а. ”

„Мога да назова поне трима-четирима от най-известните играчи в момента, чиито кариери се ръководят от съпругите им,” добавя Кийн. „И на тези така наречени звезди трябва да подражават младите. Но те са слаби, меки личности.”

Рой Кийн споделя личен опит по въпроса за избора. Преди края на кариерата си, признава той, е имал оферти от Ювентус и Милан, но е бил на път да избере „Старата госпожа”. „Тогава имаше хора, които ми казаха – „избери Милано, защото в Торино е много скучно”. Но аз не отивам там да се разхождам по магазините, по дяволите. Исках да отида, защото беше Ювентус!,” завърши Рой Кийн.