Английският национален отбор по футбол ще посети нацисткия концентрационен лагер в Аушвиц, обявиха от Футболната асоциация. Рой Ходжсън и възпитаниците му ще посетят „лагера на смъртта“ веднага щом пристигнат в Краков на 6-ти юни, където е базата на „трите лъва“ по време на Европейското първенство.

„Посещението на Аушвиц ще помогне на бъдещите поколения да научат за ужаса на Холокоста и са способността на футбола да ангажира младите хора“, коментира президентът на Футболната асоциация на Англия Дейвид Бернстейн.

„Има много какво да се научи и разбере, и ние вярваме, че футболът може да даде своята роля, в това да окуражи общността да говори срещу нетолерантността във всичките й форми“, допълни още той.

Семействата на двама чернокожи английски национали – Тио Уолкът и Алекс Окслейд-Чембърлейн вече намекнаха, че най-вероятно няма да пътуват за финалите в Полша и Украйна, заради страховете си от расизъм.

Защитникът Джон Тери, който е разследван именно заради расизъм, след като обиди футболиста на КПР Антон Фърдинанд, също ще бъде част от визитата на „трите лъва“ в Аушвиц.