Рио Фърдинанд добре знае какво е усещането да пропуснеш голямо първенство, но твърди, че именно тези преживявания и опитът от тях ще са му от полза. Защитникът ще извежда Англия с капитанската лента на Световното първенство тази година, но не винаги е бил част от националния. През 2000-та година Кевин Кийгън го остави извън групата за Европейското, въпреки че бе част от състава за Мондиала преди това.

Фърдинанд признава, че е било тежък удар за него, но също така му е помогнало, и оттогава е станал по-добър играч. Преди Фабио Капело да обяви кои седем футболисти ще отпаднат от групата за ЮАР, Рио сподели своя опит:„Знам какво е чувството, имал съм подобно изживяване, разговора, в който ти казват как нямаш достатъчно опит, или не си достатъчно добър. Няма значение как ти го представят, не е приятно, но трябва да се справиш.”

„Сигурен съм, че нашият треньор, който е супер класа, ще намери начин да се оправи с тези неща. Аз отпаднах за Евро 2000, и ми отне цяло лято да го преодолея. Но след като поднових тренировки, бях по-добър, тренирах по-здраво, и така станах още по-добър футболист,” добави Фърдинанд.

Фабио Капело трябва да прецени кои ще качи на самолета за Африка след контролата с Япония, и Рио е наясно, че в тази проверка ще има доста нерви, предвид огромния залог. „Мисля, че за някои ще бъде наистина. Ситуацията е изнервена. Има напрежение, искаш да се представиш добре, защото наистина искаш място в самолета. За мен обаче нервите не са проблем, все пак съм играл вече на три Световни първенства. Но за други може да се окаже проблем, че нямат опит в подобни ситуации,” завърши бранителят.