Рио Фърдинанд обяви, че е шокиран от съобщенията, че част от агитката на Англия е обиждала него и брат му Антон на расова основа по време на мача на "трите лъва" със Сан Марино.

По време на двубоя в петък антирасистка група докладва фенове на Англия до световната централа ФИФА за расови нападки към Рио и Антон Фърдинанд. Рио отказа да се върне в националния отбор, а след това взе 15-часов полет, за да бъде тв анализатор в Близкия изток по време на срещата, докато брат му Антон имаше спречкване с Джон Тери.

Двамата обаче явно са били обиждани от английските фенове по време на срещата, която Англия спечели с 8:0. "Човек очаква закачки от феновете на трибуните по време на мачовете и това прави тази игра толкова велика. Расизмът обаче не е закачка, а ако тези неща идват от страна на твоите собствени фенове - УАУ", написа бранителят на Манчестър Юнайтед в "Туитър". Фърдинанд допълни: "Винаги има едно малцинство, което проваля нещата за всички".

По-късно през деня, бившият играч на Уест Хям и Лийдс написа отново в "Туитър": "Нека да не бързаме със заключенията, все пак наистина всичко може да е било само една закачка. Нека да видим какво ще покаже разследването".

Всички в Англия явно доста се уплашиха от случващото се, след като тима може да понесе сериозно наказание, ако тези твърдения се докажат като истина. Футболната Асоциация на Англия вече обяви, че не е намерила никакви доказателства, че английски фенове са обиждали на расова основа братята Фърдинанд.

Самият отбор на Англия нададе вой до небесата след расистките подвиквания на българските фенове преди 2 години, но сега може точно като националния ни отбор, те може да останат без публика след расизъм от страна на собствените им привърженици. Островитяните иначе бяха "удивени" от простащината на родните привърженици в евроквалификацията, която се игра през септември 2011 година.

Следващата световна квалификация на "трите лъва" е срещу Молдова на 6 септември и сега ще се види дали ФИФА ще действа с равен аршин и също ще накаже с мач без публика футболната сила. /БГНЕС