Висшата лига ще изплати рекордни суми от тв права през този сезон, като последният тим в класирането ще получи поне 37 милиона паунда, докато за шампиона са заделени близо 60 милиона, съобщава "Индипендънт".

Според новата сделка, клубовете ще получат средно по над 5 милиона повече от миналата година. Висшата лига никога не е потвърждавала точната сума по договора за тв правата, но сега може да се сметне, че тя се е удвоила - от 625 милиона паунда за периода 2007-2010 до близо 1.2 милиарда паунда за следващите три сезона. Сумата е с десет пъти по-висока от тази в Германия, пет пъти по-висока от тази в Италия и три пъти по-висока от тази в Ла Лига. Висшата лига има и най-малката разлика в заработените пари между шампиона и последния в класирането.

Първенецът ще взема едва 1.6 пъти повече от намиращия се на дъното тим. В Испания, Барселона и Реал Мадрид прибират 19 пъти повече от най-слабия тим. Отделно, тимовете в Премиършип ще получат огромни средства и за класирането си в таблицата - всяко място струва 752 000 паунда. Последният отбор ще вземе тази сума, а първият 15.04 милиона паунда. Всеки тим, чийто домакински мач е бил излъчван по телевизията, пък ще получава по половин милион паунда за съоръженията, които предоставя. Първите четири тима обикновено имат поне 20 мача, предавани на живо на сезон, което значи, че ще получат по 10 милиона за това