Стратегическата комисия на УЕФА реши да направи реформи в начина на допускане отборите до участие в турнира на Шампионската лига, като обяви, че от 2009 година пет 5 от слабите първенства в Европа ще получат гарантирано място в груповата фаза на надпреварата, съобщава БГНЕС.

Това до голяма степен може да облагодетелства дори и българския шампион. Според официалното решение след заседанието на комисията носителите на националните купи няма да получат право на участие в Шампионската лига.

Разпределението на местата, които всеки един шампионат получава, се запазва същото. Президентът на УЕФА Мишел Платини пък успя да наложи идеята и да подкрепи максимално малките клубове от по слабите европейски първенства. От 2009 година по-слабите първенства ще получат гарантирани пет места в 32-та отбора, които ще сформират групите на Шампионската лига.

Този компромис официално ще бъде приет и потвърден на заседанието на Изпълкома на УЕФА на 1 декември в Люцерн. Промените засягат третия класирал се тим в Бундеслигата, който вместо един предварителен кръг, ще трябва да изиграе два, за да стигне до груповата фаза.Шампионът и вицешампионът на Германия запазват гарантираните си места в групите.