Рединг и Суонзи Сити тази вечер ще се изправят един срещу друг в най-скъпия мач в световния клубен футбол, който освен възможността да се влезе в елита, носи със себе си безпрецедентен бонус в размер на 90 млн. паунда.

Това, което са направили двата отбора през целия сезон тази вечер няма значение, тъй като всичко е сведено до един- единствен мач, победителят в който също може да бъде само един.

За Рединг победа в днешния двубой ще означава връщане на "кралските поданици" в Премиършип за първи път от 2008 г. Преди това тимът проведе в елитната дивизия два сезона. В първия отборът завърши на 8-о място, но във втория се провали в опита си да запази своето място.

Суонзи никога досега не са играли в Премиършип в сегашния му формат, като единствено са провели два сезона в старата Първа дивизия, завършвайки на престижното 6-о място през сезон 1981/1982, след което, подобно на Рединг, изпадат от дивизията.

Интрига в днешния сблъсък добавя и фактът, че наставникът на Суонзи Брендън Роджърс е провел 14 години в Рединг, първо като играч, а след това и като треньор и мениджър. Той загуби поста си на "Мадейски Стейдиъм" през декември 2009 г., когато стилът му, изграден от работата в резервния отбор на Челси, където отиде по лична покана на Жозе Моуриньо, не помогна на Рединг. Сега в Суонзи той наложи модел на комбинативен и привлекателен за запалянковците футбол, който дори донесе на отбора прозвището "Суонзелона". Мястото на Роджърс в Рединг зае МакДермот, работил на "Мадейски" повече от десет години, първо като главен скаут /2000 г./, после като треньор на втория тим, за да получи правото накрая да стане мениджър на клуба.

Така Брендън Роджърс и Брайън МакДербот, бивши колеги в Рединг, сега са от двете страни на барикадите.

Двата отбора стигнаха до плейофите за място в елита след различно представяне в хода на кампанията. Суонзи практически прекара в горната част на таблицата целия сезон, периодично застрашавайки първото място на Куинс Парк Рейнджърс. В крайна сметка уелсците завършиха на трето място, на 4 точки зад втория Норич. В същото време Рединг първоначално не даваше на запалянковците си някакви поводи за оптимизъм, но направи забележителна втора половина на сезона и финишира на пето място, на три точки зад Суонзи. В полуфиналните мачове от плейофите Суонзи направи равенство като гост на Нотингам 0:0 и после победи съперника си с 3:1 на "Либърти Стейдиъм", докато Рединг у дома завърши 0:0 с Кардиф Сити, след което в Уелс записа изразителна победа с 3:0.

Днешният мач ще бъде 74-и между двата отбора. Рединг има 33 победи, Суонзи - 28, като не е губил от "кралските поданици" в последните пет срещи. И двата мача от изминалия редовен сезон 2010/2011 завършиха с минимални победи на "лебедите" с 1:0.

В плейофи Рединг до днес е изиграл 12 срещи, записвайки три победи, три равенства и шест загуби. В случай на победа отборът ще стане седмия в историята клуб, който пробива в Премиършип, след като е завършил пети в редовния шампионат. За последно това направи Бърнли през 2009 г.

Рединг обяви на своя сайт, че днес на "Уембли" ще присъстват 40 000 фенове на отбора. Суонзи не обявява цифри, но по неофициално информация уелските запалянковци ще бъдат