Историята се повтаря, само че с други имена. За втори път Челси (Лондон) е на път да се превърне в Порто (Лондон). Роман Абрамович уцели десятката преди 7 години с привличането за треньор на Жозе Моуриньо, пресен-пресен шампион на Европа със своя Порто. Малко по-късно Моу се превърна в Специалния, благодарение на двете титли на Англия, които спечели със „сините“, като постепенно ги превърна и в европейски гранд. Тогава португалецът доведе на „Стамфорд Бридж“ целия си щаб, в който фигурираше и един неизвестен 26-годишен младок в ролята на скаут. Плюс двама играчи – Рикардо Карвальо и Пауло Ферейра.

Да, този скаут бе именно Андре Вияш-Боаш. 33-годишният треньор на „драконите“, за когото Абрамович сега ще плати 15 милиона евро, задействайки освобождаващата клауза в договора на наставника. Наистина, нещо рядко в световния футбол. В 99,9% от случаите клубовете гонят треньорите си, а те от своя страна впоследствие ги съдят за големи суми. Тук обаче се получава обратното – голямата пара ще получи досегашният клуб на Вияш-Боаш, за да се лиши от услугите му.

И ето го случаят „Моуриньо 2“. Почти целият щаб на Порто се премества в британската столица, а заедно с треньорите и големите звезди Фалкао, Моутиньо, защо не и Хълк. Абрамович ще пробва да се върне по стъпките си, но този път с помощта на португалската колония да стигне и до купата в Шампионската лига. Рисковано начинание, което обаче съвсем не е лишено от логика.

А Порто? Не ги мислете. Президентът на клуба Пинто да Коща е толкова обиграна и стара лисица, че много скоро ще намери достойни заместници на напусналите. Първо ще прибере за тях солидни суми, а после ще инвестира доста по-малка част от постъпилите пари в нови треньори и играчи. Ще измъкне от ръкава си новия Моуриньо или новия Вияш-Боаш, ще доведе от плажовете и джунглите на Южна Америка новите Фалкао и Хълк. Ако не през новия сезон, то до година-две.