Байерн Мюнхен се справи с Арсенал в 1/8-финалите на Шампионската лига, но за разлика от миналата година, когато двата тима отново се изправиха един срещу друг в елиминациите, този път германците се лишиха от драми при реванша. Двубоят на „Алианц Арена“ приключи при 1:1 и с общ резултат 3:1 от двата сблъсъка европейският клубен шампион продължава защитата на трофея си.

Головете паднаха само в рамките на две минути, като първо Бастиан Швайнщайгер откри в 55-ата, но почти веднага Лукас Подолски изравни. Домакините можеха и да запишат успех, ала в 90-ата минута Тома Мюлер пропусна дузпа – общо трета в англо-германския сблъсък (и втора за Байерн), като и трите не доведоха до попадения.

ВИДЕО С НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МОМЕНТИ - ТУК!

Срещата започна с натиск на баварците, който постепенно се усилваше. В 13-ата минута Давид Алаба навлезе мощно отляво и на два пъти отправи ниски центрирания, но всяко от тях бе спряно от Кошчиелни. Секунди по-късно Филип Лам направи сходен пробив от другия фланг, но играч на Арсенал отново постави крак в суматохата пред Лукаш Фабиански.

Европейският шампион много умело варираше в динамиката на действията си по терена и Арсенал определено се задъхваше в миговете, когато тимът на Хосеп Гуардиола ускоряваше темпото. В 20-ата минута Алаба проби до наказателното поле и пусна вляво към спринтиращия Рибери. Той пък намери непокрит Робен при далечната греда, но волето по диагонала на холандеца не се получи и прелетя над гредата.

В 26-ата минута Хави Мартинес разпечата мрежата на Фабиански, ала попадението правилно бе отменено заради засада. Тиаго Алкантара центрира перфектно от фаул отдясно по атаката, а неговият сънародник бе оставен да стреля с десния крак на 6-7 метра от вратата, но беше с метър зад предпоследния в отбрана в момента на подаването.

Гостите от Англия стигнаха до първите си по-сносни шансове след половин час игра. Хубав рейд на Окслейд-Чембърлейн през центъра доведе до фаул на метри пред дъгата. Санти Касорла уцели стената, а кълбото излезе в ъглов удар. При него Мертезакер без проблеми взе високата топка и с глава я насочи в долния ляв ъгъл, но твърде слабо, за да затрудни Нойер.

Напрегнатите мигове скоро отново се пренесоха пред вратата на „топчиите“. В 37-ата минута играчите на Венгер отново бяха натъпкани в наказателното си поле, като Робен получи шанс да стреля от 9 метра, ала топката отново не мина през купа от тела.

Минутка преди края на полувремето Фабиански спря с решителен плонж шут на Гьотце по тревата. Притиснат от Манджукич, Кошчиелни не изчисти много добре центриране на Алаба и топката попадна у германеца, който стреля от 13 метра, но полският страж закова кълбото на метър пред голлинията.

Втората част започна със съмнения за дузпа в полза на Байерн, след като Ариен Робен бе повален в пеналта. Такава обаче не бе отсъдена, но в 55-ата доминацията на баварците най-сетне доведе до гол. Франк Рибери блесна с техника отляво, където с лекота се справи с Бакари Саня, преди да поднесе кълбото на Швайнщайгер на 7 метра пред вратата. Халфът дори имаше време да спре кълбото, преди с десния крак да стреля покрай Фабиански за 1:0.

ВИДЕО С ПЪРВИЯ ГОЛ В МАЧА - ТУК!

Арсенал обаче се върна в мача буквално за секунди. Реферът Свейн Одвар Моен обаче подмина явно избутване в гръб на Подолски срещу Лам, който загуби топката в наказателното си поле. Неговият бивш съотборник в Байерн пое кълбото, тръгна към вратата под остър ъгъл и с безкомпромисен шут в близкия горен ъгъл матира Нойер – 1:1.

ИЗРАВНИТЕЛНОТО ПОПАДЕНИЕ НА ПОДОЛСКИ ВИЖТЕ ТУК!

Байерн изглеждаше лабилен в следващите десетина минути, ала постепенно се съвзе и в 69-ата минута пропиля уникален шанс. Тиаго Алкантара бе намерен зад гърба на английската отбрана, но вместо да стреля, реши да сваля към Манджукич. Хърватинът очевидно не очакваше такова отиграване и не успя да овладее кълбото, което бе избито от Фабиански на метър пред вратата.

След този епизод като по заповед домакините решиха постепенно да убият вихрения устрем на двубоя и се справиха много успешно със задачата. С постепенни и бавни разигравания футболистите в червени екипи елиминираха инерцията на противника и дори можеха да отбележат десет минути преди края. Марио Манджукич бе оставен да стреля с глава почти от упор, но Мертезакер застана на пътя на топката и с тяло блокира изстрела.

В края на двубоя Арсенал видя, че няма какво да губи, организира няколко нелоши атаки, но любопитният момент се случи пред другата врата. Лоран Кошчиелни се оказа един на един срещу Ариен Робен, а холандецът леко преигра при контакта помежду им в наказателното поле. Норвежкият съдия посочи бялата точка, но оттам резервата Томас Мюлер стреля в плонжиралия вдясно Фабиански, а топката много странно се повъртя на едно място пред голлинията, преди стражът да се изправи и да я избие.

 

Така ответният мач приключи без победител, а Байерн ще чака жребия за четвъртфиналите в турнира, който ще се проведе на 21 март.

БАЙЕРН МЮНХЕН – АРСЕНАЛ 1:1 (2:0 в първия мач)

1:0 Швайщайгер 55'

1:1 Подолски 57'

БАЙЕРН: Нойер; Лам /к/, Мартинес, Данте, Алаба;, Швайнщайгер, Тиаго; Робен, Гьотце (59' - Кроос), Рибери (85' - Мюлер); Манджукич

резерви: Щарке; Ван Буйтен, Рафиня, Боатенг, Мюлер, Кроос, Пицаро

Треньор: Хосеп Гуардиола

АРСЕНАЛ: Фабиански; Саня, Мертезакер /к/, Кошчиелни, Вермаелен; Артета (77'- Гнабри), Йозил (46' - Росицки), Касорла, Окслейд-Чембърлейн (84'- Фламини), Подолски; Жиру

резерви: Вивиано, Дженкинсън, Росицки, Фламини, Гнабри, Хейдън

Треньор: Арсен Венгер

Стадион: „Алианц Арена“ (Мюнхен)

Съдия: Свейн Одвар Моен (Норвегия)