Полицията разследва плакат, показан от привърженици на Кристъл Палас в събота, който критикува новите собственици на Нюкасъл.

Консорциум, съставен от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (ПИФ), ПСП Кепитал Партнърс и РБ Спортс & Мидия, закупи „свраките“ за 305 млн. паунда по-рано този месец. Банерът на стадиона на Палас „Селхърст Парк“, демонстриран по време на равенството 1:1 между тима, бе насочен и към теста за собственост на Висшата лига.

„В събота, 23 октомври, полицията получи доклад за обиден плакат, вдигнат от фенове на Кристъл Палас. Служителите проверяват информацията и провеждат разследвания. Всяко подозрение за расистки обиди ще бъде взето много сериозно“, сподели полицията на Кройдън в Туитър. Закупуването на Нюкасъл бе разкритикувано от организациите за защита на човешките права, включително Амнести Интернешънъл.

Фенската фракция на Палас Холмсдейл Фанатикс призна, че е отговорна за банера и продължи атаката си към закупуването на Нюкасъл в социалните мрежи. „Саудитското закупуване на Нюкасъл с право бе посрещнато с порицание и гняв. Да одобрим тази сделка в период, в който Висшата лига промотира женския футбол и инициативи, подобни на капитанските ленти с цветовете на дъгата, показва пълното лицемерие и демонстрира бездушния дневен ред, където печалбите са над всичко“.

Закупуването на Нюкасъл бе 80% финансирано от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (ПИФ), президент на който е принцът на Кралството Мохамед бин Салман. Въпреки това, Висшата лига получи „законови гаранции“, че има ясно разграничение между ПИФ и Кралство Саудитска Арабия. В изявлението на феновете се добавя, че решението е „подигравка“ на теста за собственост на Лигата. Висшата лига не коментира становището. Скай Спортс също потърси Нюкасъл и Кристъл Палас за коментар след въпросното изявление.

Правителството на Саудитска Арабия отрича обвиненията за злоупотреби с човешките права и казва, че защитава националната сигурност от екстремисти и вътрешни намеси.