Футболната асоциация на Англия е поставена под напрежение заради расистките скандали по време на европейската квалификация с България на Националния стадион „Васил Левски” в петък.

От Английската футболна централа веднага сезираха УЕФА, след като част от българските привърженици обиждаха с маймунски звуци нападателите на „трите лъва” Тио Уолкът и Ашли Йънг.

След двубоя обаче стана ясно, че гостуващите фенове също имат вина за случилото се, тъй като са скандирали обидни реплики по адрес на ромското малцинство в България, съобщават медиите в Англия. Обидните скандирания се чуват често, когато тимът на Фабио Капело гостува в средна и източна Европа, като това е сериозен проблем за Футболната асоциация на Англия, припомнят на Острова.

 

„Все още има проблеми срещу които се борим и тези скандирания са един от тях. Ако английски привърженици се държат по този начин, то те нямат право да пътуват с Англия за гостуванията на тима. Това е против политиката на Футболната асоциация и ако нарушителите бъдат идентифицирани, то те ще получат въпросната забрана”, коментира Лорд Оусли, който е председател на специална група срещу расизма.

Оусли похвали действията на английската ФА, откъдето веднага изпратиха жалба срещу България заради маймунските скандирания от трибуните на „Васил Левски”. От английската централа са предоставили телевизионни записи, както и доклади от английската полиция, чиито представители също присъстваха на срещата.

Веднага след мача селекционерът на България Лотар Матеус поднесе извиненията си за случилото се от името на Българския футболен съюз.