Президентът на Европейската футболна централа - УЕФА Мишел Млатини се зараче да направи всичко възможно да прекрати трансферната политика на големите клубове най-вече в Англия, където отбори като Арсенал, Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Челси предпочитат да привличат футболисти от чужбина под 16 годишна възраст и да ги развиват в школите си.

Впечатленията на Платини са най-вече от тимовете от Топ 4 на Острова, които залагат на чужденци не само в първите си тимове, но и в отборите на резервите и юношите.

Подобна политика бе прокарана от Арсен Венгер, като в момента испанецът Рафаел Бенитес повтаря стъпките на колегата си в Ливърпул.

„Заявих пред Европейската комисия, че трябва да спрем подобни трансфери на младежи. Първият договор на всеки футболист трябва да бъде в клуба, за който тренира. Не обучаваш някой, за да го продадеш, а за да играе. Важно е да защитим тези млади хора. Те не трябва да бъдат използвани в полза на агентите или клубовете. Аз напуснах страната си на 25 години”, коментира Платини.

„Наистина не ми харесва когато клубове като Лугано, Женева, Бреша или Нанси тренират футболисти и когато станат на 16 години биват купувани от богатите тимове. Ще се борим с това”, категоричен бе френската легенда.