Президентът на УЕФА Мишел Платини обяви открита война на богатите клубове и в частност на Манчестър Сити. Шефът на европейската футболна централа дори си позволи да нападне „гражданите”, заради желанието им да се сдобият Кака от Милан.

Възмущението на Платини е било възбудено от „космическата” сума, която арабските собственици на Сити бяха готови да извадят за бразилеца.

„Как едно момче може да струва 100 милиона паунда? Това е абсурдно от социална, футболна и финансова гледна точка. Опитваме се да направим нещо, за да имаме прозрачен и честен футбол, а това не е от полза за самата игра”, възкликна Платини.

Платини, който е в опозиция с финансовата политика на английската Висша лига откакто стана президент на УЕФА, иска да въведе правило - отборите от Шампионската лига и Купата на УЕФА да оперират с определен бюджет. Друга цел на шефа на УЕФА е да премахне и зимния трансферен прозорец.

Мишел Платини се надява да забрани и преминаването на футболисти под 18 години от един клуб в друг, като целта му е отборите да започнат да залагат на собствените си таланти, с което и да развиват своите школи.

„В Сити могат да работят с млади играчи от Манчестър като открият в академията си своя Кака, без да харчат за него 100 милиона паунда. Това обаче не е само английски проблем, а и в цяла Европа”, заяви Платини.