Арсенал може да претърпи сериозен удар по амбициите си за място в зона Шампионска лига, твърдят медиите на Острова. Причина за това е дискусионния трансфер на Александър Хлеб за 10 милиона паунда през 2005 година.

Футболната федерация на Беларус иска ФИФА да отнеме точки на Арсенал, заради неизпълнение на финансови задължения към първия клуб на Хлеб – Динамо Минск.

От бившата соцрепублика съобщиха, че все още не е получен делът от трансферната сума, заплатена от „топчиите” на Щутгарт преди две години.

Хлеб прекара голяма част от тийнейджърските си години именно в клуба от Минск и оттам настояват да получат около 200000 паунда за развитието на футболиста.

Шефът на местната академия Валентин Домашевич настоява, че Арсенал са пренебрегнали грубо многото отправени до тях писмени искания да бъде изплатена сумата.

Той заяви: „Все още не сме видели никакви пари. От Арсенал имаха срок до 27 декември миналата година да се разплатят, но не го сториха. Писна ми да говоря за това. По някаква причина, никой не подлага на съмнение честността и чувството на отговорност на англичаните.”

ФИФА ще разгледа случая в края на месеца, но снощи говорителят на Арсенал обяви:

„Изобщо не може да става дума, че парите са забавени умишлено. Не сме имали никакви разговори с Динамо Минск. Ако те ни се обадят и ни предоставят банковата си сметка, парите ще бъдат изпратени, просто е.”