Футболната лига в Англия разреши на Лийдс Юнайтед да стартира първенството в третата дивизия – Лига Едно, но на клуба от Йоркшир ще бъдат отнети 15 точки.

Новите собственици на „белите”, начело с Кен Бейтс очакваха решението, след като закупиха клуба преди месец от администриращата го компания KPMG. Заради неуредици по прехвърлянето на акциите, те бяха наясно, че ще им бъдат отнети точки, но не и точно колко ще бъдат те. Първоначално се предполагаше, че ще бъдат между 3 и 9.

„Клубът обжалва санкцията,” обявиха от Лийдс. „Кога ще научим резултата, не е известно.”

Лигата, която ръководи трите дивизии след Премиършип (Чемпиъншип, Лиги Едно и Две), вече отхвърли молба от Лийдс от 13 юли за прехвърляне на акциите.

Лийдс се обърна и към феновете си в изявление на клубния уебсайт. „Получихме сериозни критики от нашите привърженици, че не ги държим информирани за случващото се в този изключително труден период за всички нас. Сега разбираме, че политиката ни е била неприемлива за феновете, но бъдете сигурни, че това се прави за доброто на Лийдс Юнайтед. Продължаваме да се готвим за предстоящия сезон 2007/2008 и имаме само седмица до първия мач с Транмиър.”

След като изпаднаха в третия ешелон на английския футбол за първи път в историята си, Лийдс затъна във финансови проблеми, които превърнаха клуба в сянка на предишния шампионски тим отпреди 15 години, както и на полуфиналиста в Шампионската лига през 2001 година.