Европейският съд по правата на човека нареди на бившия румънски нападател Адриан Муту да плати на Челси 17 милиона евро като компенсация за трансфера си в Ювентус, предаде "Футбол Италия".

През октомври 2004 г. Муту даде положителен тест за кокаин, в резултат на което той бе дисквалифициран за седем месеца. Нападателят беше изгонен от Челси и след преминаването му в Ювентус английския клуб се обърна към ФИФА за обезщетение.

През 2008 г. Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА реши Муту да изплати обезщетение в размер на 17 173 990 евро. През 2013 г. същият орган разпореди на Ювентус и Ливорно да си платят обезщетение, тъй като Муту първоначално е подписал договор с последния.

Това решение беше отменено от Арбитражния съд на спорта (CAS) през 2015 г. Муту обжалва пред Европейския съд по правата на човека, но там установиха, че футболистът не е подкрепил с достатъчно доказателства исканията си срещу решението на CAS и трябва да плати на Челси 17 милиона евро. Румънецът настоява, че не може да си позволи да плати тази сума. По време на клубната си кариера Муту вкара 160 гола в 437 мача. В националния отбор записа 73 мача и 33 гола./БТА