Нападателят на Шотландия Гари О’Конър обрисува притеснителна картина на изкуствената настилка, на която ще се играе евроквалификацията между Русия и Англия в сряда. Той определи игрището като „кошмар”.

Играчът на Бирмингам, който се върна на Острова след престой в Локомотив Москва през лятото, смята, че изборът на Русия да играе срещата на стадион „Лужники” е „психологична война”.

„През тази седмица съм доста популярен не само, защото Шотландия направи поредна голяма крачка към класирането на Евро 2008, а и защото съм единственият британски футболист, който е имал нещастието да играе на тази изкуствена настилка, на което Англия ще играе в сряда”, заяви О’Конър пред „Sunday Telegraph”.

„Играчи, журналисти и фенове постоянно ме питат как се играе на този терен. Отговорът обаче не е добър”.

„Имах страхотни моменти по време на престоя ми в Локомотив, но да играя на този стадион определено не бе от тях”, заяви шеговито асът на Бирмингам.

„На финала за купата през миналия сезон играх именно там и мога да кажа, че бе истински кошмар. На следващия ден не знаех къде се намирам, така че не знам как ще се чувства Майкъл Оуен само няколко седмици след операцията си. Честно казано, не мисля, че ФИФА трябва да позволява да се играят квалификации на тази настилка”.

О’Конър предупреди също, че екипът, който се грижи за поддръжката на стадиона, ще направи всичко възможно теренът да е в ужасно състояние:

„Другото, което хората не осъзнават е, че руснаците ще наводнят терена с вода преди мача. Обувките ти стават изцяло мокри още когато стъпиш на тревата – нещо, което не е особено приятно, когато температурата е ниска”.

„Топката също се движи странно по настилката и не можеш да разбереш къде ще отиде. На англичаните ще им трябва малко време докато свикнат”.

„Моите руски колеги също мразят да играят на този терен, но поне са свикнали. Изкуствената настилка е там от четири, пет години”.

„Мисля, че изборът на точно този стадион е психологически, защото някои от другите им квалификации се играха на трева. Изглежда те се опитват да объркат англичаните”, завърши шотландецът.