Представянето на Англия на Световното първенство в ЮАР официално е най-слабото за страната в историята на първенствата на планетата. ФИФА оповести крайното класирането на шампионата, в което Англия е на 13-о място от 32 отбора.

Предишното най-слабо класиране на „трите лъва”, извън трите пъти, в които отборът не се класира за финалите, бе през 1958-а в Швеция, когато Англия е на 11-о място, когато участват 16 отбора.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер изказа мнение относно слабото представяне на Англия, като според него всички национални отбори, без английския, се развиват. Според него главна причина за това са многото чужденци в Премиършип.

„Англия е считана за майката на футбола. Но откакто ФИФА съществува, всички се развиват. Няма малки национални отбори. Може би има малки държави, но техните национални отбори са силни”.

„Футболът се разви навсякъде. Играчите играят в различни лиги. Интернационалността във футбола е добра за някои и не за други. Един пример за това в Англия. Но е добре за Испания, че техните 11 титуляри играят в Ла Лига”, обясни Блатер.