Новата яхта на руския милиардер и собственик на Челси Роман Абрамович "Еклипс" е най-дългата в света и се оказа, че размерите й не позволяват тя да акостира в антибското пристанище. Затова тя остана закотвена в залива, съобщава DarikNews.bg.

Т. нар. "Кей на милиардерите" на Антиб не е оборудван за такава яхта, която със своята дължина 162,5 м напомня повече на кораб за круиз.

Наскоро яхтата излезе от корабостроителницата "Блом&Фос" в Хамбург и бе избрана за "Яхта на 2011" на специализирано изложение в Лондон.

Самият германски корабостроител, като че ли желае да я обвие с повече дискретност, като тя дори не е спомената на неговия интернет сайт. Във връзка с това повечето специализирани издания за яхти по-скоро гадаят какви са някои от нейните достойнства и оборудване, което явно подхожда за филм за Джеймс Бонд.

Смята се, че корабът има защитна противоракетна система, специален подводен вход, в случай, че някой иска да се качи, запазвайки пълна дискретност. Яхтата е защитена и от фотоапаратите на папараците със специален лазерен лъч, който ги "заслепява", а илюминаторите на кабините са бронирани срещу куршуми, твърдят изданията. Друга екстра, за която се говори, че яхтата има, е басейн, който може да бъде превърнат в нощен клуб.

Това, което е сигурно обаче е, че това е най-голямата яхта на света, надвишаваща с половин метър тази на емира на Дубай, според класацията на 100-те най-големи яхти в света на списание "Yachts France". Трети в света според размера на своята яхта е султанът на Оман - тя е дълга "само" 155 м, твърди изданието.

Кралските семейства от арабските емирства продължават да са най-многобройни сред собствениците на 100-те топ яхти в света, но руснаците също се намесват сериозно в класацията.

Роман Абрамович продаде тази година своята яхта "Пелорус", но запази "Луна", която е дълга 115 м. Цената на най-дългата яхта в света, която може да развие скорост от 25 възела, е между 500 и 800 млн. според "Yachts France". Други оценки обаче са доста по-консервативни. Според изданието тарифата за наем за седмица на "Еклипс" трябва да е около 1 млн. долара, но и това е забулено в тайна.