Близо 3-метрова статуя на сър Боби Робсън ще бъде издигната в югозападния край на „Сейнт Джеймсис Парк“ (сега „Спортс Дайрект Арина“), за да се почете огромния принос на бившия мениджър на Нюкасъл за клуба. Това съобщиха от ръководството на „свраките“ и допълниха, че паметникът ще бъде открит преди мача срещу Манчестър Сити от Висшата лига на 6 май.

Статуята на Робсън ще отбелязва 5-те години, които бившият треньор на Барселона изкара в Нюкасъл и в които успя да класира отбора на 4-о, 3-о и 5-о място. В този период легендарният мениджър прати клуба за втори път в груповата фаза на Шампионската лига и стигна с него полуфиналите в Купата на УЕФА (турнирът, на който в момента приемник е Лига Европа).

Съпругата на сър Боби Робсън, лейди Елси Робсън, оцени много високо идеята за паметника. „Изключително подходящо е Боб да бъде почетен тъкмо до стадиона на Нюкасъл. Точно тук започна любовта му към футбола“, каза съпругата на треньора. „Ако сега беше малко момче, той със сигурност щеше да дойде, придружаван от баща си, за да види откриването. Заради кариерата си той обиколи целия свят, но в сърцето си винаги остана фен на Нюкасъл. Той обичаше клуба и се гордееше, че имаше привилегията да бъде негов мениджър“, добави лейди Робсън.