Легендата на Италия и Челси Джанлука Виали описа отрезвяващия ефект, който е имал върху него и неговото битие повторната битка с рака. 

В началото на този месец самият той обяви, че за втори път през живота си е преодолял смъртоносното заболяване. Италианецът споделя, че страшното преживяване е успяло да придаде известно чувство на перспектива в ежедневието му. Пред английското издание "Daily Mail" той назовава различните аспекти, които е погледнал от различен ъгъл след претърпяния страх. 

"Все още ме обхваща разочарование, ако пастата не е сготвена добре! Вече умея обаче да поставям нещата в контекст. Има много неща, които съм приемал за даденост, които ценя сега повече отвсякога", започна той. 

"Това, в което мисля, че съм добър, е да не се оплаквам и да се чудя "защо все на мен", примерно. Не си го помислих, когато бях диагностициран с рак, защото съм един на десетки хиляди играчи, които са успели да стигнат до професионалното ниво във футбола. Може би това е било нещо, през което трябваше да мина, за да стана по-добър човек". 

"Имах чувството, че животът ми е спрял на едно място. Не търсех дълбоко в себе си и не се развивах. Приех рака като възможност да се развивам, но това е единствено и само лична гледна точка". 

"Направих обещание към баща си, че няма да си тръгна от този свят преди него или мама", завърши историята си Джанлука Виали.