Невероятният обрат на Тотнъм срещу Аякс класира "шпорите" на исторически и по-скоро неочакван от специалистите финал в Шампионска лига. Неочакван и особено с оглед на това, което видяхме от лондочани в първата фаза на турнира.

Може би някои от вас са забравили, но в края на 2018-а Тотнъм изглеждаше много близо до отпадане в групите на турнира. 

Още в третия си мач тимът на Маурисио Почетино играеше за задължителна победа, която да запази шансовете им, а оттам насетне последваха един куп късни голове, както и помощ от други отбори.

Още при жребия в Тотнъм едва ли са останали особено доволни. Защото той ги изпрати в група с Барселона, Интер и ПСВ Айндховен. На първо четене каталунците бяха големият фаворит, а за Тотнъм и Интер оставаше борбата за второто място. И точно така се получи. След два кръга "шпорите" имаха само една точка от гостуването на ПСВ Айндховен, завършило 2:2.
Във втория мач с холандците победата бе задължителна и дойде с 2:1 след два късни гола на Хари Кейн.

След това на 28 ноември бе време за директния сблъсък с Интер, в който всичко друго освен победа значеше класиране напред за "нерадзурите". Тимът от Милано имаше три точки повече при оставащи два кръга и държеше всичко в ръцете си. Само че голът на Кристиан Ериксен в 80-ата минута промени това.

Така преди последния кръг двата отбора бяха с по 7 точки като "шпорите" имаха предимството на по-добрите резултати в преките сблъсъци. Само че тимът от Лондон гостуваше на първия Барселона, а Интер имаше наглед по-лесната задача - домакин на играещия само за престиж ПСВ.

До 73-ата минута на двата мача и Тотнъм, и Интер губеха. Тогава обаче Мауро Икарди изравни на "Джузепе Меаца". И "нерадзурите" бяха виртуално на второ място! А познайте кой беше героят за Тотнъм тогава? Лукас Моура, разбира се! Именно той вкара за 1:1 в 85-ата минута и в крайна сметка изпрати своя отбор към елиминациите.

А и в тях драмата бе пълна. Всъщност, единственият по-спокоен сблъсък бе този на осминафиналите с Борусия Дортмунд. Той завършил с общ резултат 4:0, макар че след 1:0 в Дортмунд, "шпорите" трепереха в началото на реванша в Лондон.

Но пък какво да кажем за четвъртфиналите и онова знаменито 3:4 в реванша с Манчестър Сити? За него вече със сигурност спомените са пресни...

Мач за историята на ШЛ: Нереално шоу в Манчестър и Тотнъм на полуфинал!

И така, Тотнъм можеше да отпадне още през ноември, но сега е на финал! Ще стигне ли и до трофея? Ще разберем на 1 юни в Мадрид.