Полузащитникът на Моркамб - Ян Сонго’о получи наказание от 6 мача заради проява на хомофобия по време на мач от английската Лига 2. 29-годишният футболист бе изгонен през януари срещу Транмиър заради обиден език. Камерунецът призна пред представители на Футболната асоциация на Англия, че е използвал обиди въз основа на сексуална ориентация.
 
След този инцидент клубът излезе с изявление, в което заяви, че всички са напълно съгласни с констатациите от разследването, а също така мразят насилието от всякакъв вид, независимо дали е въз основа на раса, цвят на кожата, религия, етническа принадлежност, полова идентичност, пол, възраст, увреждане или сексуална ориентация.
 
„Бих искал да се извиня искрено за обидата. Много съм разочарован от себе си, защото това поведение не отразява кой съм всъщност. Просто ме провокираха. Противопоставям се на всякаква дискриминация и знам, че подобно поведение е недопустимо, мога само да се извиня и да поискам прошка от всеки, който се е почувствал наранен от моето поведение", каза Сонго'о, който ще премине през образователен курс за поведение срещу дискриминацията.