Звездата на Уест Хем Юнайтед Аарън Кресуел даде ексклузивно интервю за предаването "Премиър лийг Токшоу" по DIEMA SPORT 2. Защитникът на "чуковете" говори за формата на неговия отбор във Висшата лига, за представянето на тима в Лига Европа, за амбициите на съсатва, за работата с Дейвид Мойс и за други актуални теми около настоящия сезан в Премиър лийг.


Да започнем с нещо абстрактно. Ако преди сезона някой ти беше казал, че Уест Хем ще бъде в топ 4 след 1/3 от сезона как би реагирал?

Нямаше да съм много изненадан честно казано, заради инерцията, която придобихме миналия сезон и вкарахме в новия. Мисля, че имахме силен предсезонен период, не мисля, че загубихме някой мач и бяхме фантастични по това време. Просто продължихме с добрата инерция. Направихме добро начало на сезона, но не се възвеличаваме – изминали са само 14 двубоя. Да, имахме добър старт на кампанията, но сезонът е дълъг.

Каква е оценката ти за сезона досега в Европа и у дома?

Имахме фантастично представяне в групата в Лига Европа. Първи сме при оставащ мач за изиграване, имахме много чисти мрежи и сме без загуба. Точно това искахме. Това, че сме първи ни спестява един мач в турнира, така че нямаме ангажимент до месец март. Можем да забравим засега за това и на по-късен етап от сезона да се концентрираме върху него отново. Както казах, направихме добър старт на сезона във ВЛ, но това е само началото и трябва да продължим с тази форма.

Помня мача с Ман Сити. Направи много важен шпагат, който предотврати гол във вратата ви, но се блъсна в гредата. Изглеждаше много болезнено, сигурен съм, че бе така – кажи ни какво мина през ума ти в онзи момент и как си сега, след инцидента?

Да, неприятно е, пропуснах мача с Брайтън, заради контузията в гърба, но през последните дни работя с лекарския екип и предстои в следващите дни да се изясни състоянието ми. Разбира се предстои ни мач с Челси в събота и ще видим дали ще бъде на разположение на мениджъра или не.

Можем ли да наречем това пример за отборния дух. Тази жертвоготовност, която видяхме у теб, можем ли да я разширим към целия отбор?

Не мисля, че става дума просто за това, че аз се опитах да предотвратя гол и се блъснах в гредата, мисля, че това е нещо от настройката на момчетата. Отборът ни е много силен и много искаме да се борим за каузата ни. Това се дължи и на мениджъра ни, това е, което той очаква, няма дебат по темата и съм сигурен, че всяко от момчетата ще направи нещо подобно, когато и да е необходимо. Това е, което правим – да защитаваме вратата си.

Предстои мач с лидера. Кое според теб е най-важното, когато излизаш срещу този отбор на Челси?

Челси има невероятен състав, както и Ман Сити и Ливърпул в този момент. Те са в страхотна форма, имат чудесни атакуващи играчи, но съм сигурен и че те ще гледат към нас и ще се притеснени от това, което ние можем да направим. Ще бъде страхотен мач, но би било страхотно да отговорим на разочароващата загуба от Ман Сити и равенството с Брайтън, с победа над Челси и това и ще търсим.

Като флангови защитник би ли ни казал кои са най-важните детайли за позицията в модерната игра?

На първо място и най-важно като защитник ти имаш отговорности в отбрана. Всичко останало идва след това. Мисля, че чистите мрежи са едно от най-важните неща за защитниците. А както казах да можеш да вкараш гол или да асистираш е от второстепенно значение. Но определено като защитник искаш да си вършиш работата пред собствената врата, а това може да ти даде основата, на която да стъпиш, за да спечелиш мача.

Играеш срещу някои страхотни таланти. Има ли някой в частност, срещу когото е трудно да се справиш?

Мисля, че през годините най-трудно ми е било срещу Еден Азар от Челси. Това беше преди няколко години, когато той бе в изумителна форма, постоянството му бе впечатляващо. А в последните години трябва да посоча Мохамед Салах, който също в момента е в извънземна форма. Мисля, че той има 19 гола в 19 мача, но във Висшата лига има много трудни опоненти и заради това смятам, че това е най-добрата лига в света.

Какво очакваш от остатъка от сезона? И какво би нарекъл успешен сезон за Уест Хем?

Не мисля, че ще си поставяме някакви цели и ще търсим точно определено място, на което да завършим, но ако можем да стигнем до позицията, на която бяхме миналия сезон, сигурен съм, че това ще се приеме като още една успешна година. Още е рано, 14 мача минаха и има много футбол да се изиграе.

Така е, но се говори много за евентуален завършек в топ 4. Как реагира тима на тези разговори?

Ние влизаме във всеки мач с идеята да спечелим и да вземем максимума от точки, но ние знаем, че няма как да спечелим всеки двубой. Сигурен съм, че докато всички ние даваме максимума от себе си, ще имаме силен сезон и ще сме на добра позиция в края му. Това искаме да направим.

Разкажи ни малко за работата с Дейвид Мойс. Ти си един от хората с най-дълъг стаж в клуба и можеш да ни кажеш до колко това е най-добрата версия на Уест Хем, която наблюдаваме в момента?

Да, определено. Аз бях тук, когато мениджърът дойде за първи път преди няколко години. Затова и знаех какво да очаквам, когато той се завърна. Направи ни трудни за побеждаване, но от друга страна много се говори и за статични положения. Това е голяма част от нашия успех. Такива неща, за които говорим в деня преди мач, ни се отплащат с огромни дивиденти през сезона, но има и много неща, които хората не виждат. Неща, над които работим през седмицата на тренировъчното игрище. Имаме доста предизвикателства пред себе си, но това е работата ни.

Накрая Кресуел поздрави всички фенове на Уест Хем в България:

Здравейте, аз съм Аарън Кресуел. Искам да благодаря на българските ни фенове за подкрепата. Надявам се да се видим скоро и се пазете! Благодаря ви!