Уникален мач предложиха тимовете на Евертън и Стоук Сити на феновете на "Гудисън парк" за финал на 2015 г. Гостите победиха, но определено на трибуните едва ли е имало недоволни от видяното на терена. 

"Грънчарите" надделяха с 4:3 след знаменити обрати, красиви попадения, зрелищни моменти и за капак - спорна дузпа в продължението на двубоя, която подкова трите точки за тях. Определено това беше един от най-красивите двубои в Премиършип за изминаващата година. 

Джердан Шакири даде преднина за победителите, но Ромелу Лукаку изравни малко след това. Точно преди почивката отново швейцарецът даде преднина на Стоук Сити, но за пет минути в средата на втората част домакините сътвориха пълен обрат. 

Първо Лукаку изравни и така се изкачи на върха на голмайсторската листа в Премиършип с равен брой голове с Джейми Варди - по 15, а после участва и в попадението на Жерар Деулофеу, с което "карамелите" поведоха. 

Но това не беше всичко. Стоук успя да изравни чрез Хоселу в 80-та минута, а в последните секунди на редовното време гостите стигнаха до успеха след спорна дузпа, реализирана от Марко Арнаутович. 

Този мач започна с превъзходство на домакините, но Аруна Коне пропиля два шанса. Гостите поведоха при първата си възможност в 16-та минута. Тогава страхотна атака, започната от Боян Къркич и преминала през Марко Арнаутович, завърши с точно попадение на Шакири от 7-8 метра. Това беше първият гол на швейцареца на английска земя. 

Но радостта на "грънчарите" не трая дълго. В 22-та минута Лукаку изравни с 30-ия си гол от началото на 2015 г. Той се разписа след страхотен пас на Джейми Маккарти, който го изведе сам срещу стража на противника и той, обръщайки се, го прониза безкомпромисно. 

Всичко вървеше към равенство на почивката, въпреки че имаше няколко пропуска на мърсисайдци. Но точно преди почивката гостите поведоха с втория си изстрел в очертанията на вратата. Тогава Боян Къркич изведе Шакири сам срещу Тим Хауърд и швейцарецът без да се замисля го прехвърли, за да направи 2:1. 

След подновяването на играта домакините се хвърлиха бясно напред. Натискът им беше огромен и нямаше как да не доведе до попадение. Това се случи в 64-та минута, когато след перфектен пас на Том Клевърли от над 30 метра изведе Лукаку на стрелкова позиция и белгиецът вкара 15-ия си гол за сезона, с което се изравни с Джейми Варди на върха при реализаторите в Англия. 

Пълният обрат стана факт в 70-та минута. Тогава Жерар Деулофеу направи резултата 3:2, след като се разписа на празна врата. До попадението му се стигна, след като вездесъщият Лукаку изведе Рос Баркли по фланга и той с прекрасно прострелно центриране намери испанеца на голлинията и той нямаше как да пропусне. 

Тази радост на домакините обаче беше помрачена във финалните минути. Първо в 80-та минута Марко Арнаутович намери с прекрасно центриране Хоселу и той прониза намесилия се прекалено слабо Тим Хауърд за 3:3. 

Домакините пак се хвърлиха напред в търсене на изгубената си преднина, но бяха наказани в последната минута. Тогава Арнаутович се строполи в наказателното поле, но останаха съмнения, че Джон Стоунс игра първо с топката, преди да го повали. Но реферът МарК Клатънбърг даде дузпа и от нея австриецът вкара за 4:3, за да донесе трите точки на "грънчарите". 

Така те събраха 29 точки на осмата позиция и се утвърдиха в средата на таблицата. "Карамелите" пък вече са десети със своите 26 точки и по всяка вероятност ще се свлекат още в таблицата.