Отборът на Ливърпул стигна до първия си местен финал в Англия от сезон 2015/16. Гостите от Мърсисайд сразиха с 2:0 Арсенал на „Емиратс“ и с общ резултат 2:0 19-кратният шампион на Англия стигна до последния мач за Купата на Лигата, където съперник на тима от северозападна Англия ще бъде друг лондонски клуб – Челси.

И двата гола при визитата в Северен Лондон пък бяха реализирани от португалеца Диого Жота. Нападателят на Ливърпул се разписа първо в 20-ата минута, а второто му попадение падна в 77-ата минута, с което се затвърди успеха за гостите в тази среща. Те показаха по-сериозна класа сравнение с Арсенал, който пък удиви с представянето си миналата седмица на „Анфийлд“, когато „артилеристите“ с човек по-малко удържаха нулево равенство повече от 70 минути. В самия край на мача пък резервата Томас Партей бе изгонен с два жълти картона.

Финалният мач с Челси ще се играе на митичния стадион „Уембли“, като срещата е насрочена за 27-и февруари 2022-а година.


Gulliver/GettyImages
82 снимки

Такехиро Томиасу и Емил Смит Роу се завърнаха за „артилеристите“, като те заеха местата на Седрик Соареш и Еди Нкетия от първата среща, като тимът се появи в схема 4-2-3-1. Мартин Йодегаард замени наказания Гранит Джака в средата на терена, докато Томас Партей беше на пейката след ангажиментите му за Купата на афринанските нации.

Куивийн Келехър и Кейд Гордън бяха двете промени в състава на Ливърпул от успеха с 3:0 във Висшата лига срещу Брентфорд през уикенда. Гордън замени Алекс Окслейд-Чембърлейн, който получи контузия, докато Алисон бе оставен на пейката и отдъхва, за да може на негово място да започне ирландския страж.


Арсенал стартира много по-амбицирано в срещата, а най-деен сред играчите на Микел Артета бе Габриел Мартинели, който потърси Букайо Сака, а англичанинът бе фаулиран фронтално срещу вратата, пазена от Келехър. Александър Лаказет отправи опасен изстрел от свободния удар, а топката се отби в напречната греда на ирландския страж на гостите в тази среща.

В 13-ата минута Ливърпул реализира гол, който бе отменен, тъй като Жоел Матип бе в засада, след като дозасече с крак удар с глава на Фабиньо след корнер, но камерунецът бе в положение на засада.

В 20-ата минута обаче гостите от Мърсисайд излязоха напред в резултата. Александър-Арнолд проби отдясно навътре към средата на терена и видя вляво Диого Жота. Португалецът се надигра с лекота срещу Такехиро Томиасу и стреля фронтално по земя. С доза късмет ударът на №20 от Ливърпул влетя във вратата на Рамсдейл - 1:0 за Ливърпул. Това беше и четвъртият гол за Жота срещу този противник в последните му четири излизания като футболист.

В 28-ата минута пък Мартинели се надигра с Ван Дайк в наказателното поле на гостите и можеше да шутира, но изключително прецизен шпагат от Фабиньо предотврати голяма опасност за "артилеристите" и стража Келехър. До края на полувремето не се видяха големи ситуации, като в самия край Локонга с тяло блокира мощен изстрел на Фабиньо, който щеше да принуди Рамсдейл да прави някаква намеса.

На почивката Юрген Клоп пусна в игра Ибрахима Конате, а на негово място се появи Жоел Матип. В 49-ата минута Локонга даде пас за Александър Лаказет, който шутира след преса от Робъртсън, но ударът на французина отлетя високо над ливърпулската врата. В 51-ата минута Ливърпул бе много близо до това да удвои актива за гостите. Диого Жота елиминира вляво по нападението на Арсенал с лекота Бен Уайт и намери Кейд Гордън, който от изключително изгодна позиция прати топката с левия крак над напречната греда на Рамсдейл.

В 59-ата минута Ибрахима Конате получи прекрасно центриране от ъглов удар след пас на Александър-Арнолд, а опитът на французина с глава се отби в левия страничен стълб на Рамсдейл. В 63-ата минута Александър-Арнолд даде страхотен пас отдясно към Кейд Гордън, но младият футболист на Ливърпул не успя да засече центрирането във вратата на Рамсдейл и се размина с топката. Секунди по-късно Такуми Минамино зае мястото именно на Гордън.

В хода на следващите минути темпото на "Емиратс" се вдигна да незимерими нива, а Арсенал трябваше да чисти топката току пред голлинията, след като Минамино отправи удар посока домакинската врата. В 73-ата минута Габриел Мартинели шутира силно по диагонала, но Келехър с ръце изби в ъглов удар. След него пък отбраната на гостите се справи и топката бе изчистена силно напред. Миг след това Еди Нкетия и Томас Парти влязоха на местата на Лаказет и Емил Смит Роу, а Клоп пусна в игра Джеймс Милнър, заменяйки Джордан Хендерсън.

В 76-ата минута Анди Робъртсън шутира от много малък ъгъл отляво, а топката профуча успоредно на вратата на Аарън Рамсдейл. В 77-ата Диого Жота удвои актива за гостите, след като бе изведен зад отбраната на Арсенал и с техничен изстрел прехвърли Рамсдейл и удвои актива за гостите. Голът бе проверен няколко минути чрез системата ВАР, а в крайна сметка бе коректно зачетен - 2:0.

В 90-ата минута пък резервата Томас Партей бе изгонен, след като ганаецът влезе в игра в 74-ата и в самия край на срещата бе изгонен с два жълти картона.


FT / АРСЕНАЛ - ЛИВЪРПУЛ 0:2 (0:0 в първия мач)

0:1 Диого Жота (20)

0:2 Диого Жота (77)

Стартовите състави:

Арсенал: Аарън Рамсдейл – Такехиро Томиасу, Бенджамин Уайт, Габриел Магаляеш, Киърън Тиърни – Самби Локонга, Мартин Йодегаард, Букайо Сака – Емил Смит Роу, Габриел Мартинели, Александър Лаказет

Мениджър: Микел Артета

Ливърпул: Куивийн Келехър, Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън - Фабиньо, Джордан Хендерсън, Къртис Джоунс - Кейд Гордън, Диого Жота, Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп