Аманда Стейвли е новият силен човек на „Сейнт Джеймсис Парк“, след като Майк Ашли продаде Нюкасъл на подкрепяния от Саудитсдка Арабия консорциум ПИФ.

В петък тя бе най-търсената за интервюта личност в Англия, а през уикенда разкри намеренията на новото управление на „свраките“ за „The Athletic“.

За финансовите възможности на „свраките“:

Да, ние наистина имаме дълбоки джобове. Всички вече казват: „Уау, всичко вече ще е невероятно“, но за нас това означава и огромна отговорност. Нюкасъл е фантастичен клуб. Това е невероятно бижу. Надявам се, че няма да разочароваме хората. Няма да правим обещания, които не можем да спазим. Аз лично се изнервям, когато чуя прекалено големи обещания, защото съм виждала хора да го правят и след това да се провалят. Да съм казвала някъде, че Нюкасъл ще отправи предизвикателство към Манчестър Сити или ПСЖ?! Вижте, днешният ден (б.р. – петък) беше много тежък. Ние всички искаме да стигнем до тази момент, в който да сме на нивото на тези гореспоменати клубове, но трябва да направим преди това огромни инвестиции. Трябва да налеем здрави основи. Говорих много за това, че трябва да се изградят много неща в клуба, и истината е, че в клуба трябва да се инвестира страшно много в различни неща – от медицинския отдел до женския тим и школата. Искам хората, като ни гледат, да казват: „Нюкасъл има качества да стигне до върха“. Точно това заслужават и феновете. Не сме печелили трофеи от десетки години и за това мечтаят всички тук, но по-важен е самият процес на изграждане на основни, а за това трябват време и търпение. Но ние имаме тази амбиция да стигнем до върха.

За спекулациите за Неймар и Мбапе:

Със сигурност в този момент няма как да направим подобни трансфери. Няма и логика да го правим. Първо трябва да изградим солиден и жизнен клуб, който да започне да се издържа сам след време. Ние в момента сме нещо като попечители или настойници. Клубът е създаден през 1892 година. Искаме да го има и след век. Ще има пари за нови играчи през януари, както и през лятото, но всичко ще е добре премерено. Днес е първият ден от нашето управление. Всичко в последните 18 месеца беше несигурно и неясно. Сега има нужда от време, за да предприемем нашите следващи действия.

За бъдещето на Стив Брус:

Говорихме със Стив. Все още не сме решили какво да правим. Ще се срещнем и с управляващия директор Лий Чарнли, който вероятно ще остане, за да ни помогне при постепенното ни навлизане в управлението на клуба. Ние сме дошли тук да вършим работа и да вземаме решения. Бъдете сигурни, че ако не си вършим добре работата, няма да сме тук. Няма да има нужда да се търси човек, който да ни уволни. Ние бързо ще разберем дали това е необходимо.

За завръщането на легендите Шиърър и Кийгън:

Винаги съм се чудела защо статуята на Алан Шиърър е извън границите на стадиона на Нюкасъл. Това е нещо, което трябва да се промени. И то ще бъде променено. Защо Кевин Кигън не получава заслуженото си признание? И това също трябва да се промени. Ние вече се срещнахме с Алан Шиърър. Искахме от него съвет какво да направим, за да стане Нюкасъл по-добър клуб.

За бившия собственик Майк Ашли:

Искаме да благодарим на Майк. Той свърши страхотна работа, за да бъде финализирана тази сделка. Ние започнахме това пътешествие от коренно различни точки и посоки. Той видя как идват и си отиват много купувачи. Трудно е да прецениш чии намерения са истински, но той направи това, което обеща.

За симпатиите си към клуба:

Преди 4 години гледах как Нюкасъл прави равенство с Ливърпул. Тези черно-бели райета ме накараха да симпатизирам на клуба. Преди година бях разбита, когато се провали първоначалната сделка. Тогава казах, че всичко зависи вече от феновете. Те бяха страхотни и ни помогнаха да продължим да се борим. Сега е моментът да им благодаря лично. Те са най-великите на света. Те ме въведоха в клуба. Мисля, че това е съдбата ми, дори в онези дни, когато бяха в депресия заради провала преди 12 месеца. Познавам тези фенове много добре. В тях има много страст и енергия. Те отговориха на нашето повикване и се бориха здраво, за да завършим сега сделката. Феновете са в центъра на всичко, те са движещата сила. Те са клубът. Тръстът на феновете изигра много важна роля. Бяхме в постоянна връзка. Сега чакам с нетърпение да работим заедно. Много хора не ни вярваха или се съмняваха в нашите намерения. Сега е моментът да им кажем: „Ние не сме луди. Успяхме“. Знаем за специалната връзка между клуба и града. Нюкасъл е сърцето на клуба.

За обвиненията към новите собственици:

Трябва да гледаме всички право в очите и да приемем критиките. Ние гледаме сериозно на спазването на човешките права, но нашият партньор е ПИФ, а не държавата Саудитска Арабия. Всичко е ясно и точно. Става въпрос за инвестиция, а не за използване на спорта за други цели. От ПИФ са амбицирани да постигнат успехи с Нюкасъл. За мен това бяха 4 дълги години, преди да осъществя мечтата си. Искам да накарам феновете да се гордеят с нас. Няма търпение да започнем.