Една от иконите на английската Висша лига – Арсенал е на път да претърпи изключително важна промяна в собствеността си. Както вече стана ясно, досегашният мажоритарен собственик Стан Кронки отправи оферта на стойност 600 милиона паунда за акциите на другия крупен акционер – милиардера Алишер Усманов. Войната помежду им е на път да завърши с пълно поражение за родения в Узбекистан руснак, който от години се намира на губещата страна. Клубът изглежда е на път да остави в миналото публичните (и финансови) престрелки между двамата, но това май е единствената добра новина. Авторитетният вестник „Гардиън” се колборира с блогъра Андрю Манган, за да обяснят защо всъщност феновете на „топчиите” имат много повече поводи да за тревога във връзка с очертаващата се сделка.

От доста време лондонският клуб се намира в необикновена ситуация относно собствеността. Кронки и Усманов държат общо 97,13 процента от акциите, като американецът притежава 67,09 процента. 30-те процента на руския олигарх до голяма степен са безсмислени, тъй като Кронки се постара да го изолира от каквото и да е участие в управлението. Миналата година Усманов направи един последен опит да промени статуквото, предлагайки над 1 милиард паунда, за да изкупи дела на Кронки. След като (очаквано) американецът отхвърли подобен вариант, пътят пред неговия вътрешен опонент беше, малко или много, само един.

Стан Кронки

източник: Gulliver/Getty Images

Докато тези 600 милиона (или 550 милиона в зависимост от източниците) гарантират солидна печалба за Усманов предвид оригиналната му инвестиция, те носят голяма доза неизвестност за феновете на Арсенал. „Веднъж щом Кронки придобие акциите на Усманов правилата на пазара му позволяват да направи задължителна покупка на всички оставащи дялове, а по този начин той ще притежава клуба на 100 процента. Това значи, че мъничката прозрачност, която имаше дотук, ще се изпари. Годишното събрание на акционерите – много от които са обикновени фенове, закупили по една акция преди днешния бум на цените – позволяваше най-малкото да се изразят официално притесненията относно управлението на клуба, а при новата ситуация такива заседания изобщо няма да се провеждат. Подробните публични отчети, позволяващи на хората да видят къде отиват парите, вече няма да се публикуват. Това хвърля сянка на съмнения върху Арсенал и KSE (холдинговата компания на Кронки – б.р.), който може да прави каквото си реши със своите активи”, твърди Манган.  Реално Кронки би имал пълното право да присвои всички клубни активи, ефективно прекратявайки съществуването на „топчиите”.

Усманов обяви: Продавам акциите си в Арсенал

Другото, на което „Гардиън” обръща внимание, е фактът, че в голямата си част сделката е финансирана посредством заем от „Дойче Банк”, макар чe KSE в изявлението си пред стоковата борса да заяви противното. След като Кронки поеме пълния контрол той би могъл да остави обслужването на заема изцяло върху плещите на Арсенал.

„Нито веднъж през 11-те години, откакто Кронки за първи път купи дялове в клуба, този милиардер не е вложил едно-едничко собствено пени в клуба. Арсенал е известен с това, че е на самоиздръжка и харчи толкова, колкото е спечелил – а това е достойно за уважение. Всъщност Кронки не просто не е влагал свои пари в клуба, а активно извличаше такива от него. На два пъти той получи плащания от по 3 милиона паунда за „консултантски услуги” (последното през 2015-а - б.р.), докато броженията сред феновете не доведоха до прекратяването на тази практика”, добавя Манган.

Стан Кронки (вдясно) и Арсен Венгер

източник: Gulliver/Getty Images

Без Общи събрания на акционерите, без публични отчети и предвид невъзможността на когото и да било да контролира действията на Кронки, нищо не би го спряло отново да направи подобни разплащания. „Гардиън” отчита факта, че американецът трябва да управлява Арсенал по начин, който не влияе негативно върху пазарната стойност на клуба. От друга страна лондончани стават поредният актив в тлъстото  спортно портфолио на бизнесмена, който притежава още Колорадо Мамът (клуб от Националната лига по лакрос на Северна Америка), Колорадо Рапидс (клуб от Мейджър Лийг Сокър) и Лос Анджелис Гладиейтърс (професионален тим по електронни спортове).

Кронки е мажоритарен собственик на Арсенал от 2011 година, а в този период той не пожела да изгради смислена връзка с феновете. Сочните телевизионни сделки за правата на Висшата лига му осигуриха достатъчно приходи, с които да оперира (оправданията с изплащането на стадион „Емирейтс” приключиха през 2014-а), но под негово ръководство Арсенал всъщност се върна назад в развитието си. „Към днешна дата  „артилеристите” не играят в Шампионската лига, клубът не е атрактивната дестинация, каквато беше, а раздялата с Арсен Венгер остави чувството, че има още много работа, която да се свърши, преди лондончани да си възвърнат предишното реноме. Въпросът е дали на Кронки, който е от другата страна на Атлантическия океан, всъщност му пука. От видяното дотук шансовете не изглеждат добри. Сега дори феновете да изразят позицията си, собственикът изобщо не би бил длъжен да ги слуша”, добавя Манган.