Мистериозният жълт картон на Гранит Джака, получен при успеха на Арсенал с 4:1 срещу Лийдс, е разследван от Националната агенция по престъпността във Великобритания заради съмнения за черно тото. Футболната асоциация на острова е получила сигнал за съмнителни залози и веднага са се обърнала към агенцията на 18 декември. Според „Дейли Мейл“ за момента няма признаци, че самият Джака или друг играч от Арсенал има някаква вина.

Сигналът е даден, след като е пуснат залог от 52 000 паунда, че Джака ще получи официално предупреждение в последните 10 минути от мача, въпреки че „топчиите“ водят убедително в резултата. Швейцарският полузащитник получи картона си заради бавене на играта в 86-ата минута. Тогава левичарят трябваше да изпълни фаул в собствената половина на терена, но на видеото се вижда как стои 20 секунди около топката, без да я ритне, докато не получи жълт картон.

Съмнителният залог е подаден онлайн и е довел до печалба от 250 000 паунда. Водещи букмейкъри са подали сигнал до ФА, защото обикновено не се залагат подобни суми за жълт картон на даден играч.

От ФА не са започнали свое разследване, но са предали информацията на Агенцията по престъпността. От футболната асоциация отказаха коментар.

Джака е сред играчите на Арсенал, които най-редовно си изкарват картони – през изминалия сезон халфът получи 10 жълти и 2 червени картона.