Сред феновете, които се наслаждават на великолепни хайлайти с известни футболисти ерата на Висшата лига от началото на века, то не са много бивши играчи, които се вписват по-добре в това описание от бившата звезда на Лийдс Юнайтед, Нюкасъл Юнайтед и Мидълзбро, Марк Видука. След като се оттегли от футбола, австралийският нападател се посвети на управлението на кафене и свиренето в група.

Типичният път за бивши професионални футболисти, които се опитват да се отдалечат от тръпките и напрежението на играта, е да станат треньори или футболни коментатори. Но има малцина, които следват мечтите си. Като един от най-великите австралийски футболисти на всички времена в своята родина, Видука избра съвсем различен подход.

Неговите чувства към допълнителните аспекти на футбола от висшия ешелон никога не са били тайна. Той е чисто и просто влюбен в играта, но ненавижда ненужната политика и неискреността в нея – или както самият той я нарича: „Всички тези глупости.“ Затова не е изненада, че след като се оттегли от професионалната кариера през 2009 г., избра нетипичен начин на живот. В днешно време прекарва своите 40 години в слънчева Хърватия – страна, в която някога е играл, където управлява кафене и понякога свири на мястото на приятел в групата на сина си.

Видука живее живот, обвит в тайна, далеч от напрежението. Но в съвременния свят, изпълнен с противоречия около бивши играчи, може ли наистина да го обвиняваме?

Guilliver/GettyImages
30 снимки

Подобно на необичайния му път до върха на английския футбол, и след футболната си кариера Видука следва уникален път. В ексклузивно интервю за Mail Online той разкрива какъв е животът, далеч от светлината на прожекторите, докато управлява заведението си и свири на китара.

Първият въпрос беше защо е избрал да създаде кафене в Хърватия, вместо в родния си Мелбърн или някое от местата в Обединеното кралство, където е все още обичана фигура, известен с многото си голове.

В отговор той каза: „Напуснах Австралия, за да подпиша договор с Динамо Загреб на 19 години, и се влюбих в начина на живот тук. Винаги сме искали да имаме кафене, за забавление наистина, място, където всички са добре дошли. И ето ни тук.“

Шеговито, бившият австралийски национал с 43 мача - който веднъж даде ексклузивно интервю за GMS относно престоя си в Нюкасъл - заяви, че партньорката му върши цялата работа в кафенето, докато той си почива и пие от продукцията на тяхното кафене, разположено в скритите хълмове северно от столицата Загреб.

Кафенето на Видука се нарича „Non Plus Ultra“ – или, преведено на български, „Най-високата точка“. Бившият шампион от Уимбълдън Горан Иванишевич, който спечели турнира на трева през 2001 г., е редовен клиент. Когато го попитаха какво прави 15 години след пенсионирането си, освен да управлява популярното си кафене, бившият нападател разкри своята страст към музиката – и по-специално към свиренето на китара в групата на сина си Оливър, който е барабанист.

„Освен да пия кафе? Свиря на китара. Синът ми, Оливър, е барабанист в група. Когато някой от приятелите му не може да дойде, аз влизам на негово място. Свирим в мазето. Съседите не са много доволни! Аз и момчетата обожаваме Arctic Monkeys. Текстовете, човече, гениални са.“

Видука живее живот, обвит в тайна, далеч от напрежението. Но в съвременния свят, изпълнен с противоречия около бивши играчи, може ли наистина да го обвиняваме? Роден и израснал в Австралия, нападателят започва кариерата си в родния си град Мелбърн, играейки за Мълбърн Найтс, преди да бъде забелязан от Динамо Загреб, където отбелязва пет гола в 19 мача.

След като се утвърждава като ключова фигура в австралийската и хърватската лига, големият му пробив идва в шотландския гранд Селтик. Докато играе в Шотландия, Видука отбелязва 27 гола в първия си пълен сезон и, съвсем очаквано, е обявен за Играч на годината.

Това събуди интереса на тогавашния клуб от Висшата лига Лийдс Юнайтед. Често приветстван от верните фенове на „Еланд Роуд“, най-запомнящият се момент на Видука в легендарната бяла фланелка на йоркширския клуб беше мачът му срещу Ливърпул, когато вкара четири гола. Въпреки това, Видука сам смята, че не е играл много добре в този ден.

„Не играх толкова добре. Имах лоши докосвания, слабо задържане на топката – това остава в ума ти. В този мач имах четири удара и вкарах четири гола. Колко често се случва това?“

Технически надарен, бившият капитан на австралийския национален отбор напусна Лийдс за Мидълзбро през 2004 г., след като спечели сърцата на феновете на клуба. Той завърши кариерата си в Нюкасъл Юнайтед, превръщайки се в култова фигура на Висшата лига, преди да се оттегли от футбола през 2009 г.

Видука вкара 11 гола за националния отбор на Австралия и стана една от най-обичаните спортни фигури на страната си, поставяйки Австралия на картата заедно с играчи като Хари Кюъл и Тим Кейхил.