В повече от феноменален мач АФК Уимбълдън срази елитния Уест Хем Юнайтед с 4:2 в последен съботен мач от четвъртия кръг за ФА Къп. Лондонското дерби бе повече от стойностно, като „доновете” стигнаха до три гола преднина след голове на Куейси Апия в 34-ата и нови два на Скот Уогстаф (41’ и 46’-а). Все пак Лукас Перес в 57-ата и Фелипе Андерсон в 71-ата минута върнаха „чуковете” в мача, но Томи Сибик сложи точка на спора на „Кингсмедоу” в 88-ата минута. След шеметното представяне пък хората в южен Лондон започнаха да питат: Това ли е втората генерация на „лудата банда на Уимбълдън? 

Срещата бе изгледана на живо от емблемата на клуба – Вини Джоунс.

Вини Джоунс

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки че ситуацията при "доновете" в Лига 1 не е никак цветуща, след като отборът се намира в дъното на класирането, то "сините" стартираха много агресивно в турнирния дуел, а вратарят Адриан трябваше да се намесва на няколко пъти преди да допусне гол в 31-ата минута. Апиа стреля от средна дистанция, а топката рикошира в крака на Иса Диоп и влетя във вратата на испанския вратар.

В 41-ата минута пресата на Уимбълдън даде резултат, а Скот Уанкстаф открадна в средата на терена от Обианг. Уанкстаф напредна в наличното пространство и с удар по земя удвои резултата – 2:0.

Maурисио Пелегрини реагира мигновено след безобразното представяне на „чуковете” през първата част и извърши трите си смени още на почивката. На терена влязоха Лукас Перес, Райън Фредрикс и Фелипе Андерсон.

Уест Хем заигра по-уверено, опитвайки лека-полека да притисне „доновете”, но вместо това Шейн Уонгстаф реализира гол в първите секунди след старта на втората част. Той засече центриране на Апия и направи преднината на домакините класическа.

Така Уимбълдън се върна в по-задни позиции след уверения аванс, но все пак в 57-ата Лукас Перес промуши топката през купа от играчи и намали резултата. Четвърт час по-късно друга резерва – Фелипе Андерсон, стреля чудесно от фаул, а топката спря зад гърба на Аарън Рамздейл – 3:2.

И както по-всичко личеше, че Уест Хем ще стигне до изравняването, то в 88-ата минута влезлият две минути по-рано Томи Сибик оформи крайното 4:2. Защитникът прати топката във вратата на Адриан с първото си докосване и накара феновете на „Кингсмедоу” да изригнат от радост.

По този начин Уимбълдън за пореден път написа нова страница в своята история за ФА Къп и отстрани елитния Уест Хем. Така „доновете” чакат своя противник идния понеделник.