Висшата лига се очаква да одобри три нови правила, с които да се изгради употребата на системата за видео-асистенция по време на срещите. 

ВАР създаде сериозни противоречия в редица срещи поради различни спорни отсъждания. Сред тях се включват отсъжданетo на редица спорни засади, неясната комуникация между реферите по време на обсъждането на решенията, както и противоречията около правилото за неволната игра с ръка в наказателното поле.

Борда на футболната асоциация в Англия е взела решение за необходимостта главните рефери на двубоите сами да проверяват определени спорни положения на монитор. До момента те се доверяваха главно на информацията, получена от техните асистенти в кабинката на ВАР.

Сред другите решения попада и изясняване на неумишлената игра с ръка в наказателното поле на нападател. От новия сезон тя ще наказва само ако е довело директно до попадение. Има се предвид веднага да се е е стигнало впоследствие до гол или само няколко паса по-късно това да се е случило.

На последно място има пояснение и за наказването на вратари, които при изпълнение на дузпа напускат гол линията си. Преизпълване на 11-метровия наказателен удар ще има само, ако ударът е спасен. При гол или неточен удар, това правило няма да важи.