Откакто Маркъс Рашфорд дебютира за Манчестър Юнайтед преди 4 години, прогресът му е почти непрестанен. В първите 2 той имаше уникалната възможност да попива знания, умения и опит от изключителни шампиони по късане на мрежи – Уейн Рууни и Златан Ибрахимович.

В този период обаче юношата на „червените дяволи“ често оставаше на резервната скамейка именно заради тяхното присъствие в стартовата 11-ка. Той нерядко се включваше от пейката и не губеше много време, за да привлече вниманието към себе си, отчитайки се с ключово подаване или попадение. Тези негови изяви му гарантираха за в бъдеще титулярното място, което се освободи след напускането първо на Рууни, а впоследствие и на Ибрахимович. През миналия сезон си партнираше с хищника в наказателното поле - Ромелу Лукаку, но той бе продаден преди по-малко от 6 месеца на Интер и на това дуо бе сложен край.

Сега, когато 22-годишният младеж играе централна роля в офанзивата на 20-кратния шампион на Англия, той съумява да разкрие пълния си потенциал и да разгърне възможностите си, които вероятно дори мениджърът – Оле Гунар Солскяер не знае докъде биха могли да се прострат.

Към днешна дата Маркъс има 127 двубоя зад гърба си с дяволитата фланелка. Изумителното му представяне особено през този сезон (10 гола от 16 мача в първенството) накара някои хора да започнат със сравненията с не кого да е, а с петкратния носител на Златната топка – Кристиано Роналдо, чийто пълен потенциал разтърси Висшата лига из основи между 2003 и 2009 година.

Справка между двамата показва повече от поразителни прилики помежду им на този етап от изиграни срещи за най-успелия английски отбор.

По подобие на пълководеца на европейските шампиони, и Рашфорд обожава да играе на крилото, в частност на левия фланг. По-интересните факти обаче са следните:

След 127 мача, Роналдо е започнал от първата минута 94 пъти, а младокът – 86.

Вкараните голове са 37 на 34 в полза на англичанина, а при асистенциите отстъпва с 4 – 22:18 за португалеца. Събрани заедно попаденията и решаващите пасове са 56 на 55 за носителя на 5 Шампионски лиги.

По отношение на това колко често се разписват в противниковата врата, десятката на Юнайтед има предимство – гол на всеки 219 минути, срещу 262 за седмицата на Ювентус. В допълнение към това, когато честотата на попаденията и асистенциите се съберат, роденият в Уитъншоу отново излиза с едни гърди напред – гол или финално подаване на всеки 147 минути срещу 159 за Кристиано.

Предвид индивидуализма на звездата от остров Мадейра, е логично, че той е отправил цели 471 удара към вратата на опонента, докато Рашфорд „само“ 256. Този факт още повече засилва значимостта от ефикасността на младата, но узряваща надежда на манчестърци.

Към момента Маркъс Рашфорд върви по график на развитие, спрямо именития си пример за подражание. Но освен техника и работоспособност, момчето, което вкарваше при всеки свой дебют в различните турнири, трябва да изгради здрава физика, ако иска да се задържи дълги години на най-високо ниво в Англия, надвивайки снажните защитници, както и безкомпромисен и хладнокръвен характер на убиец в и извън наказателното поле. Засега неформалният лидер на Манчестър Юнайтед се справя с тежестта на десетката, наследена от най-големия голмайстор в историята на клуба - Уейн Рууни. Дали обаче това е прелюдия да заслужи легендарната 7-ца, чийто блясък за последно видяхме на плещите именно на Кристиано Роналдо, предстои да разберем.