Висшата лига на Англия се завръща днес след повече от месец принудителна пауза заради първото (и за много хора последно) Световно първенство по средата на сезона.

През последните няколко седмици мениджърите във Висшата лига си взеха малко почивка, събрали мислите си и ще се опитат да разшифроват два ключови фактора. Първо, как могат да гарантират, че паузата в средата на сезона заради Мондиала в Катар няма да окаже твърде голямо влияние върху тях? И второ, какви малки иновации могат да измислят, за да останат една крачка пред съперниците си?

Няма как да се запознаем с тях докато играчите наистина не излязат на терена и не започнат да играят отново. Дотогава можем само да спекулираме. Така че нека да разгледаме пет въпроса, които в крайна сметка могат да определят остатъка от сезона в Премиър лийг.


Може ли Арсенал да удържи Манчестър Сити в битката за титлата?

Това е големият въпрос. Отборът на Микел Артета е една от изненадите на сезона в цяла Европа. Можеше да се предположи, че привличането на играчи като Габриел Жезус и Олександър Зинченко ще подобри представянето на тима, но не до тази степен. Артета извади и най-доброто от защитника Бен Уайт, а Габриел Мартинели постепенно се превръща в основен играч за „артилеристите“.

Но сега Сити имаше време да се прегрупира. Хосеп Гуардиола имаше месец за планиране, а Ерлинг Хаанд имаше месец да стане още по-добър и по-опасен. Плюс това, гореспоменатият Жезус ще бъде аут от терените за дълго време заради операцията в коляното, която трябваше да претърпи, след като получи контузия докато играеше за Бразилия в Катар.

Лига Европа може да бъде решаващият фактор тук. Гуардиола и Сити ще се съсредоточат върху Шампионската лига (по очевидни причини), но има всички шансове Артета да реши да даде шанс на някои от по-младите играчи в Лига Европа и да запази ключовите си футболисти свежи за мачовете от първенството.

Микел Артета и Хосеп Гуардиола

източник: Gulliver/GettyImages

Кои отбори ще пропуснат да се класират за участие в Шампионската лига догодина?

Една от интересните странности в Англия всяка година е, че има шест отбора, които се борят за четири квоти в Шампионската лига. През този сезон обаче трябва да добавим страхотния Нюкасъл Юнайтед и смелия аутсайдер Брайтън, които могат да объркат плановете на някои от грандовете.

В момента извън Топ 4 са Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси, като „сините“ са напълно извън европейските места. Януарският трансферен прозорец може да бъде ключов тук в зависимост от това кой от отборите успее да подобри състава си.

Може ли Челси да намери подходящия човек за отбелязването на голове? Може ли Манчестър Юнайтед да използва спестените пари от прекратения договор на Кристиано Роналдо, за да подсили атаката си? Може ли Ливърпул да реши проблемите си с халфовата линия? Отговорът на повечето от тези въпроси е „вероятно“, но ще трябва да чакаме поне до 3 февруари, когато отваря трансферният прозорец. Но това ще бъде странен месец. В повечето случаи големите клубове правят големи трансфери след Световно първенство, което обичайно се провежда през лятото. Сега обаче е зима и обикновено тогава е по-тихо и отборите не искат да продават, когато трудно може да се намери заместник на даден играч.

Грандовете смятат, че ще трябва да похарчат сериозни пари, за да успеят в борбата за четворката. На Юнайтед това вече се е случвало няколко пъти, но Челси и Ливърпул за първи път може да се наложи да правят „панически“ покупки за тази цел. Челси има най-голяма нужда от подобрение, тъй като е реализирал по-малко голове от всеки друг отбор в горната половина на таблицата. Това трябва да се промени, в противен случай те ще изпуснат Шампионската лига, дори и с добри резултати в защита.

Греъм Потър

източник: Gulliver/GettyImages

Може ли някой от новите мениджъри да промени състоянието на отбора си?

Четирима нови мениджъри поеха отбори малко преди или по време на Световното първенство. Това са Унай Емери, Нейтън Джоунс, Жулен Лопетеги и Гари О’Нийл, които застанаха начело съответно на Астън Вила, Саутхемптън, Уулвърхемптън Уондърърс и Борнемут.

Емери може да е на мнение, че тимът му няма да взима участие в битката за оцеляване, тъй като чувства, че реалната цел е десетката. Въпреки това, той не може да отрече, че Вила е изложен на риск от изпадане. Франк Лампард (Евертън), Дейвид Мойс (Уест Хем Юнайтед), Брендън Роджърс (Лестър Сити) и Джеси Марш (Лийдс Юнайтед) също трябва да се тревожат за бъдещето си и за това на своите клубове.

Но какво да кажем за новите момчета? Привличането на Емери е силен ход, като се има предвид, че бившият му клуб Виляреал бе редовен участник в европейските клубни турнири, като дори спечели Лига Европа и стигна до полуфиналите на ШЛ миналия сезон. Предложените му пари (както за неговата заплата, така и по отношение на трансферния бюджет) трябва да са били твърде много, за да откаже подобно предложение, или може би е усетил, че няма да получи друг шанс в Англия. Но не се заблуждавайте, особено ако сте човек, който мисли само за неговата известна фраза – „Гууд Ибининг“. Емери се е доказал като отличен мениджър. Не би било абсолютно никаква изненада да видим Вила да обърне нещата в своя полза и бързо да се изкачи нагоре в класирането.

Не така обаче седят нещата с Лопетеги. Разбира се, той постигна успехи, но начинът, по който приключиха нещата за него в Севиля, е причина за безпокойство. Научил ли си е урока? Той не можа да спре пропадането на севилци в Испания, ще успее ли обаче да направи това в Англия с „вълците“? Ами Джоунс? Той е интересен случай. Младият специалист беше фантастичен избор за Лутън Таун, но нещата в Стоук Сити бяха истинска катастрофа. Аномалия ли беше това? Дали успехът му в Лутън дойде само заради нивото на комфорт? Ще се отрази ли допълнителното напрежение в Саутхемптън? Все още нямаме представа.

О’Нийл е доста рискован ход от страна на собствениците на Борнемут. Той може и да не вдигне толкова шум, колкото предшественика му Скот Паркър, но има реална опасност сегашното 14-о място на „черешките“ да започне да се изплъзва. Казват, че в клуба са положително настроени, но Борнемут трябва да има пълно доверие и да остави О’Нийл да работи без напрежение или всичко може да стане грозно много бързо.

Унай Емери

източник: БГНЕС / BGNES

Може ли Ерлинг Халанд да счупи рекорда за най-добър голмайстор във Висшата лига?

Разгледахме битката за титлата, за топ 4 и за изпадане, а сега ще погледнем две конкретни личности, които може да имат най-голямо влияние върху това какво ще се случи през останалата част от сезона.

Първият е нападателят на Манчестър Сити Ерлинг Халанд. Норвежецът, в случай че сте живели в пещера досега, е вкарал 18 гола в 13 мача във Висшата лига. С тази скорост той може да вкара 50 попадения в първенството, което разбира се няма как да се случи. Или поне така мислим...

Анди Коул и Алън Шиърър отбелязаха 34 гола съответно през сезон 1993/1994 и 1994/1995, но тогава мачовете в елита бяха 42. Рекордът за най-много отбелязани голове в сезон с 38 мача принадлежи на Мохамед Салах от сезон 2017/2018, когато той реализира 32. Халанд е само на 14 попадения от това постижение, а има на разположение 24 мача до края.

Има истински шанс, макар и малък, отбелязаните от Лионел Меси 50 гола през 2011/2012 в испанската Ла Лига да е изложен на риск. Проблемът на Халанд ще бъде дали може да остане в тази си форма до самия край. През последните няколко години той беше малко податлив на контузии. Дотук той пропусна само мача с Лестър.

Паузата за Световното първенство дойде в идеалния момент, но медицинският щаб на Сити трябва да се увери, че той няма да пропуска твърде много мачове. Това наистина е единственото нещо, което спира Халанд да счупи всеки рекорд.

Ерлинг Халанд

източник: Gulliver/GettyImages

Какво се случва с Антонио Конте и Тотнъм?

Антонио Конте е вторият човек, който ще разгледаме по-детайлно, тъй като със сигурност ще има решаваща роля за крайното класиране във Висшата лига.

С цялото уважение към Тотнъм е трудно да се оспори, че Конте е „лепилото“, което държи всичко и всички заедно в клуба. Той е този, който убеди капитана Хари Кейн да остане. Той е този, който привлече спортния директор Фабио Паратичи в клуба, а след това и футболисти като Родриго Бентанкур, Деян Кулушевски и Кристиан Ромеро.

Какво ще стане, ако Конте си тръгне?

Човек би си помислил, че в зависимост от това кой ще го наследи, доста играчи може да си тръгнат. Разбитото сърце на Кейн заради ранното отпадане на Ангиля от Световното първенство може да погледне към отбор като Байерн Мюнхен, който може да му помогне да спечели така жадуваните трофеи, които му липсват до този момент в кариерата. Бентанкур и редица други играчи също ще се очаква да имат доста ухажори.

Но ще си тръгне ли Конте?

Е, трудно е да се знае. Договорът му изтича през лятото и се водят преговори за подновяването му. За момента обаче те са в задънена улица. Ювентус е в криза и със сигурност ще погледне към бившия си наставник, ако нещата тръгнат още по-надолу за тима на Масимилиано Алегри. Рома също може да се обърне към италианеца, ако Жозе Моуриньо поеме поста на национален селекционер на Португалия. А и някои национални отбори със сигурност ще пожелаят треньор, който изгради Италия както го направи Конте. Казано по този начин, той ще има повече възможности пред себе си, отколкото „шпорите“ ще имат с кого да го заменят. Ако нещата се объркат сериозно, то това може да нанесе непоправими щети на клуба.

Антонио Конте

източник: Gulliver/GettyImages

 

Автор: Пийт Шарланд / „Евроспорт“