От английската Висша лига съобщиха във вторник, че 81 процента от футболистите имат поне една доза от ваксините срещу Covid-19, докато 68 процента от тях са напълно ваксинирани.

Британските медии съобщиха миналия месец, че само в 7 от 20-те отбора във Висшата лига повече от 50 процента от футболистите са ваксинирани. Този брой накара селекционера на националния отбор Гарет Саутгейт да заяви, че някои футболисти не се ваксинират, защото се влияят от конспиративните теории в социалните мрежи.

"Процентът на ваксинираните играчи се изчислява на седмична база, а Лигата продължава да работи с клубовете и да окуражава футболистите и хората от щабовете да се ваксинират", се казва в становището.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер и колегата му в Нюкасъл Стив Брус казаха наскоро, че някои от техните футболисти са отказали ваксинирането.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп пък направи сравнение между ваксините и услугата дринкинг драйв, като заяви, че някои хора поставят други под опасност.