Клубовете от английската Висша лига обмислят да направят промени при използването на ВАР за следващия сезон, заяви новият изпълнителен директор на Висшата лига - Ричард Мастърс.

Използването на ВAР, въведено за тази кампания в елита на Англия, е източник на постоянни спорове и критики от самото му въвеждане до момента. Проучване на агенцията за изследване на обществените нагласи YouGov, публикувана снощи, показва, че 6 от всеки 10 фена намират работата на системата за много слаба. Но за момента мнението на феновете се игнорира и не се разглежда тоталното й премахване, а само коригирането й.

Това е подкрепено от думи на самия Мастърс, който заяви, че са направили собствено проучване и то показвало как феновете я приемат много добре, но ВАР се нуждае от корекции, за да работи както трябва.

"Очевидно е, че лошата част на ВАР е последователното използване за едно събитие след друго, отнетото от играта време за взимане на решения, може би и неудовлетвореност от прецизността при засадите, независимо дали това последното ни харесва или не. А също така и фактът, че хората от стаичката, журито, са извън събитията на стадиона", каза още Мастърс.

Новият директор на Висшата лига добави, че 94 % от решенията, взети с ВАР, са били правилни от началото на първенството до този момент. Но как точно ще продължи да работи системата в Англия, ще се дискутира на събрание през април, основно фокисурани върху обажданията към рефера за засадите и поставянето на монитор до терена.

"Мисля, че тълкуването на засадите, дали искате то да бъде прецизно или не, е един от важните въпроси. И дали времето, което ни е нужно да вземем правилното решение, ще бъде приемано с толерантност или не, добави началникът. Използването на зоната за преглед е друг дебат. Защото мисля, че ако феновете виждат съдията как гледа в монитора е едно. А нещо съвсем друго е да се чака решение на хората, които седят в стаичката в Стокли Парк и взимат решения, които после диктуват в ухото на рефера, завърши Мастърс.